Σοβαρό κίνδυνο διατρέχει η περιοχή της Επανωμής στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας δύο γεωτρήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το 1985 για την εξόρυξη φυσική αερίου, όπως αποκάλυψε στο Zougla Radio ο ερευνητής, ειδικευμένος σε θέματα εντοπισμού και εξόρυξης πετρελαίου, Παντελής Παπάζης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Άγνωστος Μ» και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο κ. Παπάζης περιέγραψε το πώς έζησε από πρώτο χέρι το «αλαλούμ» των ανεύθυνων-υπευθύνων την περίοδο που βρισκόταν στην Ελλάδα ως ερευνητής αλλά και ως ειδικός σύμβουλος της τότε κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αρμόδιος για θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών και φυσικών πόρων.
Συμφώνα με τον κ. Παπάζη, όταν το 1985 ο ίδιος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες στην περιοχή, σε δύο γεωτρήσεις ανοικτά της Επανωμής βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η πρώτη γεώτρηση κατέδειξε 19 εκατ. cm3 και η δεύτερη 9 εκατ. cm3.
Τα κοιτάσματα αυτά χαρακτηρίστηκαν τότε ως ωφέλιμα προς εκμετάλλευση και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε καυστήρες, χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία.
Κι ενώ οι μετρήσεις έγιναν κανονικά και έδειξαν ότι η υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, το σχέδιο «πάγωσε» και οι υπεύθυνοι έκλεισαν με τάπες και άλλα πρόχειρα μέσα τις οπές των γεωτρήσεων.
Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται ως άκρως επικίνδυνη, καθώς οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνονται μεταξύ 15%-30%, λειτουργώντας διαβρωτικά στα πρόχειρα σφραγίσματα που έχουν τοποθετηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Παπάζη, υπάρχουν τρεις τρόποι διαχείρισης μιας γεώτρησης: είτε ξεκινούν οι εργασίες εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που φιλοξενεί είτε σφραγίζεται οριστικά – εφόσον θεωρείται μη εκμεταλλεύσιμη - τοποθετώντας σκυρόδεμα, προκειμένου να επανέλθει το περιβάλλον στην αρχική του κατάσταση, ή σφραγίζεται προσωρινά (suspended well), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν παραπλήσια κοιτάσματα.
Στην τρίτη αυτή περίπτωση, η οπή της γεώτρησης σφραγίζεται με μια «τάπα» (βαλβίδα) και τοποθετούνται ειδικά όργανα μετρήσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η γεώτρηση έχει κλείσει, το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι άκρως διαβρωτικό στοιχείο, εξακολουθεί να εκλύεται στην ατμόσφαιρα.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπάζη, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο έκρηξης, καθώς στην Επανωμή οι δύο γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1985 παραμένουν προσωρινά σφραγισμένες τα τελευταία 25 χρόνια, με αποτέλεσμα τα μέσα αποκλεισμού των οπών να έχουν υποστεί φθορά εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα! Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι, στην περίπτωση του suspended well, θα έπρεπε οι γεωτρήσεις αυτές να είχαν σφραγιστεί με τσιμέντο ήδη από το 1992.
Θέλοντας, μάλιστα, να περιγράψει την ισχύ μιας τέτοιας έκρηξης, ο ειδικός ερευνητής την παρομοίασε με την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Επανωμή θα μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να τιναχθεί ολόκληρη στον αέρα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου