Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Σε τιμές υπολειμμάτων σουλτανίνας πληρώνουν τα οινοποιήσιμα σταφύλια στη Δ. Ελλάδα. Ελέγχους για παράνομη οινοποίηση ζητά ο Α. Κατσιφάρας


 Σε τιμές υπολειμμάτων σουλτανίνας πληρώνουν τα οινοποιήσιμα σταφύλια στη Δ. Ελλάδα. Ελέγχους για παράνομη οινοποίηση ζητά ο Α. Κατσιφάρας

Έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της Δυτικής Ελλάδας με την παράνομη τακτική της οινοποίησης σταφυλιών τριπλής χρήσης (όπως η σουλτανίνα), εξαιτίας της οποίας η τιμή των οινοποιήσιμων ποικιλιών «πιέζεται» σημαντικά, και απειλούν ότι αν δεν γίνει κάτι θα προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για τον λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο και να προστατευθούν οι παραγωγοί, έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών με την οποία του ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις παραγωγής χυμού σταφυλής, τόσο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του διακινούμενου χυμού (θείωση σε επιτρεπτό βαθμό για παραγωγή τελικού προϊόντος χυμού, σακχαρικός τίτλος κ.α.) όσο και στις τηρούμενες διαδικασίες παραλαβής – χυμοποίησης σταφυλιών καθώς και αποθήκευσης – διακίνησης του παραγόμενου μη οινοποιήσιμου προϊόντος. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας, κ. Διονύσιος Μαυρόγιαννης, πριν από λίγες ημέρες έμποροι στη Δυτική Αχαΐα έδωσαν τιμή για το σταφύλι Ροδίτη Αχαΐας, στα 20 λεπτά/κιλό «όσο πληρώνουν δηλαδή τις σάπιες σουλτανίνες και τα υπολείμματα της σουλτανίνας».
Ειδικότερα ο κ. Μαυρόγιαννης μας ανέφερε: «Είναι η δεύτερη παρέμβαση που κάνουμε. Όταν ξεκίνησε ο τρύγος των σταφυλιών κάναμε παρέμβαση (προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης) τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται ένα επιτραπέζιο σταφύλι όπως η σουλτανίνα να οινοποιείται. Όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν σαν αποτέλεσμα τα οινοστάφυλα να έχουν χαμηλότερη τιμή από την σουλτανίνα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πριν από τρεις ημέρες ήρθαν έμποροι στην Δυτική Αχαΐα να αγοράσουν σταφύλι (Ροδίτη Αχαΐας) και το πληρώνουν 20 λεπτά/κιλό όσο πληρώνουν δηλαδή τις σάπιες σουλτανίνες και τα υπολείμματα της σουλτανίνας. Εκτός από την Αχαΐα το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές όπως στην Ηλεία και στη Θήβα».

Περιφερειάρχης

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας στην επιστολή του, υπάρχουν πληροφορίες «ότι μεγάλες ποσότητες μη οινοποιήσιμων σταφυλιών και ειδικά ποικιλίας σουλτανίνας, έχουν παραληφθεί από επιχειρήσεις μεταποίησης για παραγωγή χυμού σταφυλής και έχουν αποθηκευθεί σε δεξαμενές ως θειωμένος χυμός. Πιθανολογούμε ότι ένα μέρος του προϊόντος αυτού θα οδηγηθεί προς οινοποίηση με μη νόμιμους τρόπους, ενάντια στην Κοινοτική νομοθεσία η οποία προβλέπει, ότι ο χυμός σταφυλιών και ο συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών δεν οινοποιούνται ούτε προστίθενται σε οίνο καθώς επίσης, ότι απαγορεύεται η αλκοολική ζύμωση των προϊόντων αυτών στην επικράτεια της Κοινότητας γιατί θα προκαλέσει οικονομική ζημιά στους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών αλλά και στην ποιότητα των παραγόμενων οινικών προϊόντων».

Μειωμένη παραγωγή

Τέλος σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία της φετινού τρύγου στην Δυτική Ελλάδα ο κ. Μαυρόγιαννης μας απαντά: «Η φετινή χρονιά έχει μειωμένη παραγωγή και επίσης πριν από λίγες ημέρες είχαμε δυνατές βροχοπτώσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να μικρύνει ο χρόνος συγκομιδής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου