Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Στις 31 Ιανουαρίου κληρώνει για το ποσό της συνδεδεμένης


 

Τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όπως και πέρυσι, εκτιμάται ότι θα δοθούν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι. Το συνολικό ποσό είναι περίπου 190 εκατ. ευρώ και αναμένεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η τελική καταμέτρηση των στρεμμάτων και των ποσοτήτων βάμβακος που εισκομίστηκαν στα εκκοκκιστήρια το 2012.
Τα κρίσιμα αυτά νούμερα θα εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 31 Ιανουαρίου, όταν κλείνει επίσημα η εκκοκκιστική περίοδος, οπότε και ενημερώνεται απευθείας από τα εκκοκκιστήρια για τις ποσότητες που έχουν παραδώσει οι καλλιεργητές μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Ο μόνος λόγος για να καθυστερήσει η πληρωμή των αγροτών είναι η αλλαγή στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μπορεί να επιφέρει κάποια αναστάτωση. Για να έχουμε μια εικόνα του ποσού που θα δοθεί στον κάθε αγρότη, θα πρέπει να δούμε τι έγινε το 2012 στις 5 Μαρτίου: Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 καλλιεργήθηκαν συνολικά περί τα 3 εκατ. στρέμματα και παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 800.000 τόνοι βάμβακος. Συνολικά 49.045 δικαιούχοι έλαβαν 189.432.181 ευρώ. Η τιμή της ενίσχυσης ανήλθε σε 70,5 ευρώ/στρέμμα.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί, είναι ότι όπως και πέρυσι, ο έλεγχος που θα διενεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, θα βγάλει ένα ποσοστό αγροτών μη επιλέξιμους. Το 2012, από τους συνολικά 57.108 παραγωγούς που αιτήθηκαν ενίσχυση για το 2011 οι 5.773  κρίθηκαν μη επιλέξιμοι, λόγω: α) Απόκλισης μεγαλύτερης του 20% μεταξύ δηλωθείσας και προσδιορισθείσας έκτασης, β) μη κάλυψης της ηρτημένης παραγωγής, γ) από επιτόπιο έλεγχο βρέθηκαν εκτάσεις όπου ενώ είχε δηλωθεί βαμβάκι βρέθηκαν άλλες καλλιέργειες ή ήταν ακαλλιέργητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου