Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Έξω από το ράλι ανόδου οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί


 Άγγιξαν τα 82,89 σεντς ανά λίμπρα τα μελλοντικά συμβόλαια παράδοσης βαμβακιού, για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες ενώ υπάρχει η αίσθηση για περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί έχουν χάσει το το τρένο  για ακόμη μια χρονιά αφού οι παραδόσεις έχουν ολοκληρωθεί, οι επιταγές έχουν κοπεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καρπωθούν τα οφέλη από την διεθνή άνοδο των τιμών.
Η αύξηση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο 7% προκαλώντας ανάκαμψη των τιμών της ίνας μέχρι στιγμής για τη φετινή χρονιά, αποδίδεται τόσο σε θεμελιώδεις όσο και σε τεχνικούς παράγοντες. «Έχουν μεγάλη σημασία οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρώπης φαίνεται να σταθεροποιείται, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην οικονομία της λαμβάνοντας μέτρα για να δώσει ώθηση στην βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων» δήλωσε ο Keith Brown στο γραφείο συναλλαγών βάμβακος που διατηρεί στις ΗΠΑ.
Μειώνεται, επίσης, η αίσθηση ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τεράστια αποθέματα της με σκοπό την πτώση των τιμών. «Όταν η Κίνα έχει στην κατοχή της περίπου το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων βαμβακιού, δεν θα θέλει να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω», ανέφερε ο κ. Brown. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο παράδοσης του Μαρτίου είναι  στα 82,89 σεντς ανά λίμπρα σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή παράδοσης από τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου