Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τα φίλτρα που θεσπίστηκαν φέτος μπλοκάρουν την επιστροφή ΦΠΑ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι διαδικασίες για τη φετινή επιστροφή του ΦΠΑ (εισοδήματα 2012) στους αγρότες, με τους χειριστές του θέματος να μην αποκλείουν, τελικά, ακόμα και το ενδεχόμενο επιστροφής στο παλιό καθεστώς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απόδοση του φόρου στους δικαιούχους και να μην δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στις τάξεις των αγροτών.
Φαινεται ότι τα όρια τέθηκαν με βάση παλιότερες και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ χαμηλότερες τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, απ’ αυτές πούλησαν οι παραγωγοί.Φαινεται ότι τα όρια τέθηκαν με βάση παλιότερες και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ χαμηλότερες τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, απ’ αυτές πούλησαν οι παραγωγοί.
Όσο προχωράει η συγκέντρωση των στοιχείων από τις οικονομικές αρχές τόσο και γίνεται σαφής η δραματική απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στις αντικειμενικές τιμές που έχουν θεσπισθεί για την οριοθέτηση των επιστροφών φόρου και χρημάτων που αντιστοιχούν με βάση τα πραγματικά τιμολόγια που προσκομίζουν οι αγρότες.

Η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο καθορισμός των ορίων που τέθηκαν έγινε με βάση παλιότερες και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ χαμηλότερες τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, απ’ αυτές με τις οποίες πούλησαν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σταφίδα η οποία με βάση το αντικειμενικό σύστημα έχει μια τιμή 84 λεπτά το κιλό, όταν είναι γνωστό ότι οι παραγωγοί τον περασμένο χρόνο πούλησαν τη σοδειά τους με τιμή πάνω από τα 1,20 ευρώ το κιλό. Αυτό και μόνο έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις αιτήσεις επιστροφής να βγαίνουν στο «κόκκινο» βάσει ορίων και να πρέπει να επανεξετασθούν μετά από υποβολή ένστασης του αιτούντος την επιστροφή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει στη θέσπιση των ορίων από την πλευρά των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να θέσει το θέμα επί τάπητος και αρκούνται στη γνωστή διαδικασία της μετάθεσης ευθυνών που εντείνει το αδιέξοδο.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρά τις πληροφορίες που διέρρεαν στις αρχές της εβδομάδος ότι επίκειται σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η σύσκεψη δεν είχε γίνει, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει τι τελικά θα ισχύσει και πως θα καταστεί δυνατή η επιστροφή του φόρου στους πραγματικούς δικαιούχους, έστω και στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό των κυβερνητικών αξιωματούχων επί του θέματος. Από την άλλη πλευρά, φωνές «απελευθέρωσης» της όλης διαδικασίας ακούγονται και από τις συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν εμπλακεί στη συγκέντρωση και υποβολή των στοιχείων για την επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς οι πρώην ΕΑΣ είναι οι βασικοί αποδέκτες των διαμαρτυριών που εκδηλώνονται από την πλευρά των παραγωγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου