Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ημέρα κρίσης για το «τσεκ» η Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Η Κομισιόν θα αποφασίσει αν θα δοθεί προκαταβολή από τον Οκτώβριο

 

Το 50%, από το 70-75%, της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2013 και μόνο μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων του ΟΣΔΕ θα μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει μετά τις 16 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως έχει γράψει η Agrenda, προϋπόθεση είναι να έχει κλείσει το σύστημα καταχώρισης των αιτήσεων έως τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι η 11η Σεπτεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα κληθεί να αποφασίσει ποιες χώρες είναι έτοιμες να πληρώσουν το τσεκ νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε τελευταία χρόνια η Κομισιόν έχει αποφασίσει να δίνει χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό νωρίτερα, αντί για την 1η Δεκεμβρίου, που είναι η επίσημη ημερομηνία εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων για τη γεωργία. Φέτος, για πρώτη φορά φάνηκε ότι υπήρχαν σοβαρές καθυστερήσεις στη συμπλήρωση και καταχώριση των ελληνικών δηλώσεων στο σύστημα του ΟΣΔΕ, με απότελεσμα μέχρι και τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου οι συνεταιριστικές οργανώσεις να παίρνουν τηλέφωνο σε δικαιούχους ενίσχυσης, σχεδόν με απειλητικό τόνο, ώστε να τακτοποιήσουν το ΟΣΔΕ, προειδοποιώντας για απώλεια της επιδότησης. Πρόκειται κυρίως για δικαιούχους που έχουν αρνηθεί να πληρώσουν τα υπέρογκα τιμολόγια που χρεώνουν ορισμένες Ενώσεις (υπάρχει επώνυμη καταγγελία στην Agrenda για την ΕΑΣ Ορεστιάδας), αλλά την τελευταία στιγμή αναγκάζονται να τα πληρώσουν, ακόμα και στις περιπτώσεις που ξεπερνούν τα 100 ευρώ τη δήλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει κομμένο τιμολόγιο για εξυπηρέτηση σε σχέση με το ΟΣΔΕ, χωρίς να αναγράφεται ξεκάθαρα ότι είναι για τη δήλωση, που έχει κοπεί στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται από 7 ως 11 Σεπτεμβρίου να έχει προετοιμαστεί ακόμα και για επιτόπιο έλεγχο στα κεντρικά του γραφεία από την ΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία συμπλήρωσης, καταχώρισης και ελέγχου των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου