Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Παράταση μέχρι 27 Φλεβάρη για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια


Με πακέτο «πυροσβεστικών» και µάλλον καθυστερηµένων αποφάσεων κι εγκυκλίων που και πάλι δεν λύνουν εξ ολοκλήρου το πρόβληµα σπεύδουν οι υπηρεσίες των υπουργείων Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να σβήσουν τη φωτιά που άναψαν στους αγρότες τα ηλεκτρονικά µισθωτήρια γης.




Λύση για περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, χειρόγραφα οι δηλώσεις για ενοίκιο κάτω των 80 ευρώ

Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ στο προηγούµενο φύλλο της Agrenda, την περασµένη Παρασκευή και ύστερα από συνεννόηση µε τον Γενικό Γραµµατέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχο Κορασίδη η επικεφαλής της Γενικής Γραµµατείας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, εξέδωσε αποφάσεις κι εγκυκλίους µε τις οποίες:
Παρατείνεται η προθεσµία υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων µίσθωσης αγροτικών εκτάσεων για τις εκµισθώσεις που συνάφθηκαν µέχρι 31-12-2014, έως την 27/2/2015.
Καθίσταται προαιρετική η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης για τους εκµισθωτές αγροτικών εκτάσεων, εφόσον το µηνιαίο µίσθωµα δεν υπερβαίνει το ποσό των 80 ευρώ ανά µήνα.
∆ίνεται πλέον η δυνατότητα να µην συµπληρώνονται όλα τα στοιχεία των συνεκµισθωτών-συνιοδιοκτητών κατά την υποβολή της δήλωσης στοιχείων µίσθωσης ακίνητης περιουσίας. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να µπορούν να παρασχεθούν εγγράφως εφόσον ζητηθεί από τις φορολογικές αρχές.
Η τελευταία εγκύκλιος έχει ως στόχο να αντιµετωπιστούν οι πολύ συχνές περιπτώσεις γεωργικής γης που ανήκουν στη συνιδιοκτησία πολλών και συχνά αγνώστων µεταξύ τους ατόµων. Κάτι που καθιστά ανέφικτη τη σωστή και εµπρόθεσµη υποβολή τη δήλωση των πληροφοριακών στοιχείων µίσθωσης και, κατ’ επέκταση, θέτει σε κίνδυνο καλλιεργητικά δικαιώµατα.
Ωστόσο το πρόβληµα παραµένει για τους αγρότες που νοικιάζουν καλλιεργήσιµη γη από έναν και µόνο ιδιοκτήτη, ο οποίος για δικούς του λόγους (αµέλεια, αδιαφορία, ιδιοκτησιακές εκκρεµότητες κ.α.) δεν είναι διατεθειµένος να υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση. Τα καλλιεργητικά δικαιώµατα των εν λόγω παραγωγών παραµένουν στον αέρα.
Οι ανακοινώσεις της ΓΓ Εσόδων
 «Προκειµένου να ικανοποιηθούν πάγια αιτήµατα ενός πολύ µεγάλου αριθµού αγροτών και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας των ενισχύσεων που συνδέονται µε τις καλλιεργούµενες εκτάσεις, αλλά και για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, η Γενική Γραµµατέας ∆ηµοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε Αποφάσεις µε τις οποίες:
1) Παρατείνεται η προθεσµία υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων µίσθωσης αγροτικών εκτάσεων για τις εκµισθώσεις που συνάφθηκαν µέχρι 31-12-2014, έως την 27/2/2015.
2) Γίνεται προαιρετική η  υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης για τους εκµισθωτές αγροτικών εκτάσεων, εφόσον το µηνιαίο µίσθωµα δεν υπερβαίνει το ποσό των 80 ευρώ ανά µήνα».
Επιπλέον, κατόπιν της διαπίστωσης ότι «στην πράξη αρκετές γεωργικές εκτάσεις ανήκουν στην συνιδιοκτησία πολλών και µερικές φορές αγνώστων µεταξύ τους ατόµων, µε αποτέλεσµα να καθίσταται ανέφικτη η εµπρόθεσµη υποβολή της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων» αποφασίστηκε ότι «για την διευκόλυνση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, οι υπόχρεοι για την υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων µίσθωσης ακίνητης περιουσίας κατά την εκµίσθωση αγροτικών εκτάσεων, δύνανται να µην συµπληρώνουν τα στοιχεία όλων των συνεκµισθωτών κατά το χρόνο υποβολής της εν λόγω δήλωσης. Τα στοιχεία όµως αυτά θα παρέχονται εγγράφως, εφόσον ζητούνται, από τις φορολογικές αρχές».
Yπενθυµίζεται ότι «οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων µίσθωσης υποβάλλονται από 1/1/2014 και µετά µε τη χρήση ηλεκτρονικής µεθόδου επικοινωνίας µέσω διαδικτυακής εφαρµογής της ∆ιεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr, προκειµένου εκ των υστέρων να διενεργηθούν διασταυρώσεις για φορολογικούς σκοπούς».
Για την υποβολή των στοιχείων αυτών απαιτείται µεταξύ άλλων και η αναγραφή όλων των εκµισθωτών (συνεκµισθωτών) και ο Α.Φ.Μ. του µισθωτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου