Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΒΟΜΒΑ: ΜΑΣ ΠΕΤΑΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ! ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

2[

Χοντραίνει το παιχνίδι το Βερολίνο με μπαράζ προειδοποιήσεων να φτάνουν εκ νέου στην Αθήνα λίγες μέρες πριν η παράταση της δανειακής σύμβασης κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών -μελών της ευρωζώνης. Νέο σκληρό μήνυμα Σόιμπλε:Αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις θα ανακληθεί η συμφωνία 4μηνης παράτασης.
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το μπαράζ προειδοποιήσεων από το Βερολίνο εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Μπούντεσταγκ, με τον Β. Σόιμπλε να υπογραμμίζει με νόημα ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης ακόμα και αν κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια μπορεί να ανακληθεί σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Την ίδια ώρα η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012 στο Eurogroup, έχει χάσει την ισχύ της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr που επικαλείται κυβερνητική πηγή του Βερολίνου.
«Αυτή η συμφωνία ήταν χειρότερη από την προηγούμενη»
«Αυτό που ισχύει πλέον είναι η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής» έλεγε την Τετάρτη στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή. «Και σε αυτήν αναφέρεται ρητά, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου σε όλους τους δανειστές».
Η άρση της συμφωνίας του 2012 δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα, πρόσθεσε η πηγή, αυτή έχει όμως αρθεί εκ των πραγμάτων ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για παράταση από τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Στο Βερολίνο, οι εκτιμήσεις για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες. Ο κοινός παρονομαστής τους είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε πολύ ριψοκίνδυνα και έχασε. «Αν συγκρίνετε το ντοκουμέντο της Τετάρτης (σ.σ.: 19 Φεβρουαρίου), που περιείχε πολλές παραχωρήσεις, με εκείνο της Παρασκευής, που παίρνει πίσω όχι μόνο τις νέες παραχωρήσεις, αλλά και παλιές, όπως εκείνη για ελάφρυνση του χρέους, θα καταλάβετε το μέγεθος των απωλειών. Με αποτέλεσμα, το παρατεταμένο πρόγραμμα να φαίνεται σκληρότερο από το αρχικό» συνόψιζε η πηγή.
Οι απώλειες αυτές οφείλονται στην απειρία και «αφροσύνη» των ελλήνων διαπραγματευτών, που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των 18 άλλων υπουργών οικονομικών στο Eurogroup. Ο κ.Βαρουφάκης προσπάθησε μεν με πολύ ευγλωττία και δεξιότητα να κάνει τα αδύνατα δυνατά στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όμως ο Γιάννης Δραγασάκης, που παρευρισκόταν επίσης εκεί, τον «άδειασε» τελικά, σε συνεργία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Δραγασάκης δεν είπε σχεδόν κουβέντα στη συνεδρίαση» θυμάται η πηγή. «Το μόνο που έκανε ήταν κάτι που δεν κάνει κανείς άλλος στο Eurogroup: Να τηλεφωνεί ακατάπαυστα – προφανώς με τον Τσίπρα». Το αποτέλεσμα ήταν ένας απογοητευμένος Βαρουφάκης, που στην αποφασιστική συνεδρίαση της Παρασκευής αποδέχθηκε σχεδόν άφωνος το «μοιραίο».
«Το ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με την πραγματικότητα» που είχε προβλέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – συνέχισε η πηγή – έγινε λοιπόν υπό τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Νέο σκληρό μήνυμα Σόιμπλε: Αν δεν τηρήσετε τις δεσμεύσεις θα ανακληθεί η συμφωνία 4μηνης παράτασης.
Νέο σκληρό μήνυμα για την Ελλάδα φέρεται να έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συγκέντρωση των συντηρητικών βουλευτών των CDU/CSU, εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Μπούντεσταγκ για την έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης.
Βουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας είπαν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «θέτει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων» με συνεντεύξεις στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση για κούρεμα χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών των CDU/CSU) ψήφισαν σήμερα, σε μία προκαταρκτική ψηφοφορία, υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης, με εξαίρεση 22 βουλευτές που αντιτάχθηκαν και τρεις που απείχαν. Την Κ.Ο. των συντηρητικών της Μέρκελ απαρτίζουν συνολικά 311 βουλευτές.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παράτασης.
Ανταρσία στο κόμμα της Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα
Σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας τηρούν οι σκληροπυρηνικοί των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ πριν από τη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ομάδα στελεχών του CDU ζητούν από τους βουλευτές του κόμματος να τηρήσουν σκληρή στάση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο συναντήσεων προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της συντηρητικής παράταξης να υπερψηφίσουν την Παρασκευή την παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Πριν λίγες ώρες συναντήθηκε με τους βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης στις τάξεις της οποίας υπάρχουν και οι πιο πολλοί αντιρρησίες.
Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι πολύ δύσκολη ήταν για τον κ. Σόιμπλε και η χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, όπου ο Γερμανός υπουργός δέχθηκε πολλές επιθέσεις από βουλευτές που εκφράζουν έντονες αντιδράσεις, αν και εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσουν την παράταση.
«Δίνοντας απλά παράταση του προγράμματος βοήθειας χωρίς όρους θα ρίξουμε νέο χρήμα» προειδοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής του CDU Κουρτ Λάουκ καθώς και ο γενικός γραμματέας Βόλφγκανγκ Στάιγκερ.
Στην ίδια γραμμή, ο βαυαρός πολιτικός Νταβίντ Μπέντελς που ζήτησε από την Βουλή να καταψηφίσει την συμφωνία. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε με συνέντευξή του στην Handelsblatt την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα κατά την ψηφοφορία για την συμφωνία. Το CDU και το SPD διαθέτουν άνετη πλειοψηφία 504 εδρών στην Κάτω Βουλή.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου