Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το βίντεο της ανέλκυσης του διθέσιου Mirage στη Σάμο


Το βίντεο με την ανέλκυση του διθέσιου Mirage 2000BGM που κατέπεσε στην περιοχή της Σάμου στις 9 Ιουνίου παρουσιάζει το defencenet.gr. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε βάθος 80 μέτρων από την Μοίρα Κινητών Ομάδων της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών (ΠΑΥ) υπό το γενικό συντονισμό του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Υποπτέραρχου (Ι) Φώτιου Κρεβάικα.


Για να φέρουν σε πέρας την αποστολή ανέλκυσης, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεργάστηκαν με το 4ο ΕΤΕΘ του Στρατού Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο διέθεσε το Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το Α/Γ ΡΟΔΟΣ και το Λιμενικό Σώμα. Επιπλέον συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι βαθυδύτες κ. Σπυρίδων Κόλλας και κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος και ο κ. Απόστολος Κυπραίος, με το επαγγελματικό του αλιευτικό σκάφος.

Η επιχείρηση περιελάμβανε: Εντοπισμό της θέσης του αεροσκάφους με τη χρήση του υποβρύχιου ρομπότ Remotely Operated Underwater Vechicle (ROV) της Κινητής Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ). Ασφάλιση στη συνέχεια  ανέλκυση και μεταφορά σε ασφαλές βάθος και τέλος μεταφορά σε πλωτή εξέδρα με χρήση ειδικών φορέων Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δύτες αλλά και τα συνεργεία επιφάνειας ήταν κατά πρώτον η διατήρηση της ακεραιότητας του αεροσκάφους κατά την ανέλκυση και μεταφορά του, το βάθος που ήταν το αεροσκάφος,. τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, αλλά και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου