Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σε επικίνδυνη ζώνη οι ΗΠΑ» για το χρέος, σε τέλμα παραμένουν οι συνομιλίες



Ουάσινγκτον

Σχεδόν ένας μήνας απομένει στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για να βρεθεί λύση στο ζήτημα του δανεισμού ώστε η χώρα να αποφύγει μία πρωτοφανή και δραματικών επιπτώσεων στάση πληρωμών στις αρχές Αυγούστου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον σε «επικίνδυνη ζώνη», είπε ο Ντέιβιντ Πλουφ, οικονομικός σύμβουλος και στενός συνεργάτης του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Πρόσθεσε, όπως είχε κάνει μία ημέρα νωρίτερα και ο ίδιος ο πρόεδρος, ότι «τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου, που ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει θέσει ως απώτατο όριο εξεύρεσης πρόσθετου ομοσπονδιακού δανεισμού, «προς το παρόν είναι μια αληθινή διορία».

Πάντως είπε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο των Οικονομικών «είναι πιθανόν να αλλάξει αυτό το χρονικό ορόσημο. Όμως, τούτο δεν αλλάζει: ήδη διανύουμε την επικίνδυνη ζώνη», προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι αν οι ΗΠΑ, αν δεν αυξήσουν το όριο δανεισμού μέχρι τις 2 Αυγούστου πέραν των 14.300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα κηρύξουν στάση πληρωμών αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα παλαιότερα δάνεια τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που έχει για την αμερικανική Γερουσία η παράταση της εκκρεμότητας είναι ότι αποφασίστηκε οι γερουσιαστές να συνεδριάσουν φέτος και τη Δευτέρα 4η Ιουλίου, δηλαδή την ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε τον Μπ.Ομπάμα ότι πρέπει να τεθούν σε νέα βάση οι αποτελματωμένες διαβουλεύσεις για την μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξαρτούν τη συναίνεσή τους για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού με «δραστικές περικοπές δαπανών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» κυρίως στην πρόνοια. Αντίθετα οι Δημοκρατικοί και η κυβέρνηση επιμένουν σε αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα και σε περικοπές από την άμυνα και άλλες δαπάνες.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι τα αιτήματά του για αύξηση της φορολογίας και για κάποιες κατηγορίες κρατικών δαπανών δεν θα περάσουν από το Κογκρέσο», είπε ο γερουσιαστής Μακόνελ. «Πρέπει ο πρόεδρος Ομπάμα να εστιάσει, κατ' αυτήν τη συγκυρία σε όσα είναι όντως εφικτά», συμπλήρωσε.

Πάντως ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πρόσκληση του Μακόνελ προς τον πρόεδρο να επισκεφθεί την Πέμπτη τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές προκειμένου να γίνει συζήτηση για το ζήτημα της αύξησης του δανεισμού.

Ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, χωρίς να απορρίψει ρητά την πρόσκληση, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται ο πρόεδρος να ακούσει να τού λένε, ότι δεν πρόκειται να τον υποστηρίξουν» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μία συζήτηση που αξίζει να γίνει».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου