Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τρελά και άδικα αυτά που ζητάνε από την Ελλάδα”


 Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: 


Την στήριξή του στην Ελλάδα η οποία έχει να αντιμετωπίσει τις «τρελές και άδικες» απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώσε από το βήμα του Συνεδρίου στις Βρυξέλλες ο πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Ο ντ’ Εστέν δεν δίστασε να κάνει σκληρή κριτική στους ευρωπαίου πολιτικούς και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους που υποχρεώνουν μία χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση όπως η Ελλάδα, να πληρώνει τα χρέη της σε ένα σκληρό νόμισμα (ευρώ) την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μη βιώσιμο βάρος χρέους και έχει υποχρεωθεί σε μεταρρυθμίσεις και περικοπές μισθών, με μια ουσιαστική εσωτερική υποτίμηση και με μια οικονομία που δύσκολα, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ως εκ τούτου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει να συσταθεί ένας ανεξάρτητος φορέας που θα αναλάβει τα χρέη της Ελλάδας και εν συνεχεία θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές της. Θυμίζοντας πως αυτή τη “συνταγή” την είχε χρησιμοποιήσει και η ίδια η Γαλλία το 1930!
Παραπλήσιες και οι εκτιμήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της BlackRock Λάρι Φινκ. Ο οποίος, σε συνέντευξή του στο CNBC, τονίζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπεριφέρεια είναι σοβαρή και θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κρίση. Τη χαρακτηρίζει ευθέως “επικίνδυνο μίγμα” και συμπληρώνει πως είναι άδικο να “ζητάμε από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία να επιβάλουν ένα χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης και την ίδια στιγμή να αποπληρώνουν τα ομόλογα
της χρηματοοικονομικής κοινότητας”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου