Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μέχρι το 2020 η Τουρκία θα αναλάβει τα ηνία των εξοπλισμών στο χώρο της Κεντρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, και δυστυχώς η Ελλάδα θα είναι απλά θεατής των αμυντικών –εξοπλιστικών– τεχνολογικών εξελίξεων από την στιγμή που το ναυπηγικό της πρόγραμμα έχει πρακτικά ανασταλεί εδώ και χρόνια. Η απόφαση ναυπήγησης των FREMM έπρεπε να είχε ξεκινήσει να υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια.
Τώρα η γειτονική χώρα επιχειρεί μια εκ βάθρων αναβάθμιση της τεχνολογικής της υποδομής, η οποία σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται στην αναβάθμιση του Ναυτικού της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισορροπία των δυνάμεων στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου.
Παρακολουθώντας τις καθημερινές εξελίξεις στο χώρο των εξοπλιστικών και της τεχνολογίας, διαπιστώνουμε ολοένα και πιο ξεκάθαρα ότι στην Τουρκία, νέα προγράμματα λαμβάνουν σάρκα και οστά σε μηνιαία βάση, ενώ άλλα ολοκληρώνονται επιτυχώς, και μάλιστα μόνο με τη συμμετοχή Τούρκων επιστημόνων. Μια νέα γενιά Τούρκων επιστημόνων έχει κατέλθει στον αναπτυξιακό και τεχνολογικό στίβο, υλοποιώντας όνειρα και ιδέες που δέκα ή είκοσι χρόνια πριν φάνταζαν ουτοπικά.
Νέες εμπορικές συμμαχίες λαμβάνουν θέση δίνοντας απίστευτη ώθηση στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και θέτοντάς τη στην κορυφή των πρωτοπόρων στην τεχνολογία και τον εκσυγχρονισμό. Λαμβάνοντας υπόψη μας το πλήθος των προγραμμάτων τα οποία τίθενται σε εφαρμογή, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτός ο εξοπλιστικός πυρετός σε μια χώρα που μαστίζεται από πάμπολλα εσωτερικά προβλήματα και ταυτόχρονα να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στο διεθνές σκηνικό όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη.
Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον και την αναβάθμιση του τουρκικού Ναυτικού, παρατηρεί κανείς τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που επιτελούνται, ενώ παράλληλα Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία των εξελίξεων και την υλοποίηση του απώτερου στόχου που είναι η επικράτηση στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρώην Αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχος Μετίν Ατάτζ, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία της εξέλιξης των ναυτικών προγραμμάτων και υπενθύμισε ότι σε μερικά χρόνια η Τουρκία θα είναι έτοιμη να εξάγει πολεμικά πλοία σε άλλες χώρες. Ήδη σήμερα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από την Ινδία, το Ισραήλ και το Πακιστάν για διάφορα σκάφη τουρκικής ναυπήγησης, όπως η κορβέτα MILGEM (Μετ. Εθνικό Πλοίο), και τα σκάφη ταχείας αντίδρασης ενάντια σε τρομοκρατικές και άλλου είδους ασύμμετρες απειλές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα, ιδιαίτερα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους πλέον οι αμυντικές δαπάνες υλοποιούνται σε εγχώρια προγράμματα, σε τουρκικό έδαφος και -ακόμα πιο σημαντικό- υπό την καθοδήγηση Τούρκων επιστημόνων εκπαιδευμένων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Για παράδειγμα, στην κατασκευή του τελευταίου τουρκικού δορυφόρου BILSAT (πρώτου χαμηλά ιπτάμενου δορυφόρου με ψηφιακή φωτογραφική ικανότητα 4 μέτρων), ηγείται ομάδα Τούρκων επιστημόνων από το Τουρκικό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών (BILTEN), που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, που συνεργάζεται με την αγγλική εταιρεία κατασκευής μικροδορυφόρων Surrey Ltd, από το ομώνυμο πανεπιστήμιο, η οποία συμμετέχει.
Στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την νέα δομή του τουρκικού Ναυτικού μέχρι το 2020, να ανακαλύψουμε τους σκοπέλους που πρόκειται να δημιουργηθούν στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και εν κατακλείδι να προσεγγίσουμε τη νέα αυτή εξοπλιστική πολιτική της γείτονος χώρας μέσα από το πρίσμα του Έλληνα, ο οποίος μένει απλός θεατής στις καταιγιστικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη ζωή του.
Δομή τουρκικού Ναυτικού το 2020
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τουρκικού Αρχηγείου Στόλου, το προσωπικό του τουρκικού Ναυτικού αποτελείται από 55.000 εν ενεργεία αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, ενώ υπάρχουν και ακόμα 55.000 έφεδροι. Ο αριθμός αυτός, εξαιρετικά μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ικανός να επανδρώσει όλες τις μονάδες του τουρκικού Στόλου, με βαθμό πληρότητας άνω του εκατό τοις εκατό. Κατά συνέπεια, αυτή η αριθμητική υπεροχή δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική ηγεσία για απόκτηση νέων μονάδων, εκπαίδευση νέων στελεχών, εφαρμογή νέων τεχνολογιών και πρόσκτηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία θα αναβαθμίσουν το ήδη υπάρχον επιχειρησιακό σκηνικό.
Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει πλέον τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε επιστημονικό επίπεδο και, με τη συνεργασία τουρκικών και ξένων εταιρειών, να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την αναβάθμιση του τεχνολογικού επιπέδου εντός της τουρκικής επικράτειας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ήδη την απόκτηση τεχνολογικής εμπειρίας από τους Τούρκους επιστήμονες, τη δημιουργία νέων μονάδων κατασκευής αμυντικού υλικού και την αναβάθμιση άλλων, και άρα την υλοποίηση γραμμής παραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων από την εγχώρια τουρκική βιομηχανία.
Η Τουρκία θέτει τις βάσεις για την αμυντική και εξοπλιστική της αυτονομία μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ παράλληλα ξεκινά δειλά δειλά να εμφανίζεται στο διεθνές προσκήνιο ως χώρα παραγωγής και ανάπτυξης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ως παράδειγμα, αναφέρεται η κατασκευή των νέων ταχύπλοων σκαφών του λιμενικού Σώματος, καθώς και η ναυπήγηση την νέας τουρκικής κορβέτας Milgem εξ ολοκλήρου από τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης.
Ο ανωτέρω σχεδιασμός δίνει νέα πνοή στην υλοποίηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού του τουρκικού Ναυτικού, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την άποψη ότι το τουρκικό Ναυτικό θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στο χώρο της Κεντρικής-Ανατολικής Μεσογείου και ως εγγυήτρια δύναμη για την ισορροπία και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Συγκρίνοντας το παρόν με το κοντινό παρελθόν, δεν παρατηρούμε ιδιαίτερες αλλαγές στη διάρθρωση των επιτελείων του τουρκικού Ναυτικού, εκτός από τις δύο περιπτώσεις που θα αναφερθούν στη συνέχεια. Καταρχάς, και μετά την έναρξη των επιτυχών δορυφορικών προγραμμάτων και της εκτόξευσης τουρκικών δορυφόρων στο διάστημα, διαφαίνεται μια στροφή της τουρκικής ηγεσίας στην αξιοποίηση του τουρκικού διαστημικού χώρου.
Άλλωστε, σε δήλωσή του, ο Τούρκος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βεγκντί Γκιονούλ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το διάστημα δεν είναι μόνο για να το παρατηρούμε και να εμπνεόμαστε ποιήματα, αλλά διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην εθνική άμυνα κάθε χώρας. Είναι δύσκολο να λέμε ότι διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όταν δεν έχουμε και την αντίστοιχη παρουσία στο χώρο του διαστήματος. Από εδώ και στο εξής, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ-Turkish Aerospace Industries) θα έχει τη δυνατότητα κατασκευής τουρκικών δορυφόρων σε τουρκικό έδαφος και, όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ είπε 60 χρόνια πριν, το μέλλον ανήκει πια στον ουρανό και στο διάστημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου