- Το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχουν τουλάχιστον δύο πολύ σοβαρά θέματα που θα κληθεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.
- Το ένα είναι πασιφανές και το δεύτερο λιγότερο καθώς βρίσκεται εν ύπνω προς το παρόν.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η ανεργία.
Βλέπουμε τα νούμερα να αυξάνονται με ανατριχιαστικό ρυθμό και καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουμε πλήρως το τι πραγματικά συμβαίνει και το τι πρόκειται να επακολουθήσει από τις επιπτώσεις της ανεργίας που είναι ότι:
- Χάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τα ταμεία
- Αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας και αλληλεγγύης.
- Οι απολυμένοι χάνουν το εισόδημα τους
- Μειώνουν την κατανάλωση τους
- Χάνονται άμεσοι φόροι από το εισόδημα
- Χάνονται έμμεσοι φόροι από τις καταναλωτικές δαπάνες
- Πέφτει η κατανάλωση
- Πέφτει η παραγωγή.
- Χάνονται έμμεσοι φόροι από την μειωμένη παραγωγική διαδικασία
- Κλείνουν παραγωγικές μονάδες
- Κλείνουν εμπορικές μονάδες
- Χάνονται άμεσοι φόροι από τις επιχειρήσεις που ζημιώνουν ή κλείνουν
- Ανατροφοδοτείται η ανεργία κ.ο.κ
- Αλλά το κυριότερο. Χάνεται ο αυτοσεβασμός και στην συνέχεια η Ελπίδα.
Τα ανωτέρω είναι προφανή, αλλά είναι θεμελιώδη. Και καλό θα είναι να τα θυμηθούμε και όχι να τα προσπερνάμε. Η γνώση των θεμελιωδών μας βοηθάει να αντιληφθούμε το ποια στρατηγική ή πολιτική είναι δόκιμη και ποια όχι. Ποια θα είναι η άμεση προτεραιότητα και τι μπορεί να περιμένει για λίγο όσο κι αν είναι στενά τα χρονικά περιθώρια.
Με την γνώση των θεμελιωδών αυτών στοιχείων, αντιλαμβάνεται κανείς, είτε πολίτης, είτε κοινωνικός εταίρος, είτε πολιτικό προσωπικό το γιατί η μάχη για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ότι το πιο κρίσιμο και πιο επιτακτικό, όταν βρίσκεσαι σε βαθειά ύφεση, και σύντομα το ένα τέταρτο του επίσημα καταγεγραμμένου σου δυναμικού θα βρεθεί εκτός εργασίας, εκτός εισοδήματος και εκτός δυνατότητας να εκπληρώνει ακόμη και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Η ανεργία είναι από τις περιπτώσεις που το σύμπτωμα είναι ίσως πιο επικίνδυνο και από την ίδια την ασθένεια.
Και μια που μιλάμε για ανάπτυξη έρχεται στο μυαλό μου ο δεύτερο σημαντικό θέμα που θα αντιμετωπίσει η χώρα. Αφορά την ενέργεια. Όχι τις εναλλακτικές πηγές, αλλά τους φυσικούς πόρους.
Όπου νάναι θα τελειώσουν οι προετοιμασίες για την προκήρυξη διαγωνισμών όσον αφορά την έρευνα για υδρογονάνθρακες.. Θα κληθούν να συμμετάσχουν διεθνείς παίκτες που στην συνέχεια εφόσον βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, θα κληθούν οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι να τα εκμεταλλευτούν.
Για να γίνει όμως αυτό, δεν θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης; Σίγουρα η αποκλειστική οικονομική ζώνη δεν επεκτείνει την εθνική κυριαρχία, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα θέμα που πολλοί αν όχι όλοι οι διεθνείς παίκτες που θα έλθουν εδώ να επενδύσουν ( αν όλα πάνε καλά) , θα ήθελαν να το έχουν λυμένο και τακτοποιημένο, ιδιαίτερα με την τροπή που παίρνει το θέμα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Και όσο πλησιάζει ο καιρός να ξεκινήσουν οι έρευνες τόσο ενδεχομένως πλησιάζει ο καιρός το θέμα αυτό να έρθει στην επικαιρότητα προς διευθέτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου