Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Μόνιμη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη


ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ


Ο Γ. Στουρνάρας με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη. Το οικονομικό επιτελείο, μετά το «φούσκωμα» των ληξιπρόθεσμων χρεών το 2012 κατά 12,3 δισ., φοβάται ότι φέτος θα εκτιναχθούν σε πολύ
Ο Γ. Στουρνάρας με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη. Το οικονομικό επιτελείο, μετά το «φούσκωμα» των ληξιπρόθεσμων χρεών το 2012 κατά 12,3 δισ., φοβάται ότι φέτος θα εκτιναχθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και αναζητεί εφικτούς τρόπους είσπραξης...
Της Μαρίας Βουργάνα
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιδιώξει να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι λένε «όχι» σε «χαριστικές» ρυθμίσεις χρεών και φορολογικές αμνηστίες, για την αναγκαιότητα της νέας ρύθμισης.
Με δεδομένο ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη «φούσκωσαν» το 2012 κατά 12,3 δισ. ευρώ και υπό τον φόβο να εκτιναχθούν φέτος σε υψηλότερα επίπεδα, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, εξετάζει μια ρύθμιση που θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στην οικονομική κατάσταση των οφειλετών του Δημοσίου. Θα κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα των ρυθμίσεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης.
«Α λα καρτ» 
Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας ρύθμισης η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά. Οι φορολογούμενοι θα προτείνουν αρχικά οι ίδιοι στον έφορο το ποσό της δόσης που θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν την οικονομική τους κατάσταση και ο έφορος μετά θα αποφασίζει για το ποσό της κάθε δόσης και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής.
Μάλιστα, στην πορεία της ρύθμισης το ποσό της δόσης θα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη.
Για παράδειγμα, αν μια τουριστική επιχείρηση η οποία έχει χρέη προς το Δημόσιο, υπαχθεί στη ρύθμιση, θα έχει τη δυνατότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δηλαδή θα έχει αυξημένα έσοδα, να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά για την εξόφληση της οφειλής.
Για τη ρύθμιση που σχεδιάζεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Παρωχημένο πλαίσιο 
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. «Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις, όταν δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογουμένους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση ή, προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει».
«Νομίζω σε αυτή τη ρύθμιση η τρόικα δεν θα πει όχι. Στο παρελθόν έγιναν κάποιες συζητήσεις και θα συνεχισθούν», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρης.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων αναφέρει ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Η τρόικα θεωρεί ότι από τα 55 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μπορούν να εισπραχθούν περίπου 15 δισ. ευρώ.
Ειδοποιητήρια
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμά- ζεται να στείλει ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη με ηλεκτρονικές επιστολές ή μέσω ταχυδρο- μείου. Με τα ειδοποιητήρια θα δίνεται περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών τους, αν θέλουν να αποφύγουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Προτεραιότητα φαίνεται να έχουν, αυτή τη φορά, όσοι άφησαν απλήρωτα χρέη κατά τη διάρκεια του 2012. Τα «νέα» ληξιπρόθεσμα ύψους 13,2 δισ. θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης. Ετσι, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν προτεραιότητα.
Εντοκα
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και αξίας 1 δισ. προχωρεί αύριο ο ΟΔΔΗΧ. Από τη δημοπρασία αναμένεται να αντληθεί το ποσό του 1,6 δισ., ώστε να καλυφθούν ισόποσες λήξεις εντόκων γραμματίων που πρέπει να πληρωθούν την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου