Ένα είδος «ανταρτοπόλεμου» που διατηρεί το αγροτικό πρόβλημα στις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας και παράλληλα προκαλεί φθορές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μοιάζει να είναι η επικρατούσα γραμμή στα αγροτικά μπλόκα, με τα τρακτέρ να βρίσκονται για τρίτη εβδομάδα στους εθνικούς δρόμους και να δίνουν το δικό τους τόνο στις εξελίξεις.
Η συνάντηση εκπροσώπων αγροτών απ’ όλα τα μπλόκα την Κυριακή το μεσημέρι στη Λάρισα επιβεβαίωσε τη «σκληρή γραμμή» της παραμονής των τρακτέρ στα σημεία διαμαρτυρίας με συμβολικούς αποκλεισμούς της κυκλοφορίας, τακτική η οποία θα επιδιωχθεί να συνεχισθεί τουλάχιστον μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ημέρα για την οποία προγραμματίζεται πανελλαδική κινητοποίηση και άλλων εργαζομένων.
Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι στη συγκέντρωση της Λάρισας υπήρξαν και ηπιότερες προσεγγίσεις που υπαγόρευαν μια πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα και την σταδιακή αποχώρηση από τους εθνικούς κόμβους, ωστόσο δεν ήταν αυτές που συγκέντρωσαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των παρισταμένων. Αντίθετα, η «σκληρή γραμμή» ήταν κυρίαρχη, γι’ αυτό μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το οδόστρωμα της εθνικής οδού στον κόμβο της Νίκαιας, όπου και υπήρξε συμβολικός αποκλεισμός αλλά και μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Συντονισμός
Συντονισμός
Πανελλαδικός συντονισμός με τη σύσταση συντονιστικού οργάνου , να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονος αποκλεισμός του εθνικού οδικού δικτύου από όλα τα μπλόκα, από τις δύο έως τις τρεις το μεσημέρι, είναι οι αποφασίσεις που έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από 35 μπλόκα σε όλη τη χώρα, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας το μεσημέρι της Κυριακής, 10 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, καλούν κι άλλους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα τους, αλλά και φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους.
Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, κατάφεραν αρκετές εκατοντάδες αγροτών να ανέβουν επί του ΠΑΘΕ, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου και παρέμειναν για μισή ώρα, έχοντας αποκλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Το Σάββατο 09 Φεβρουαρίου οι αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όπου πραγματοποιείται η 8η διεθνής έκθεση κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας Zootechnia.
Κατά την επίσκεψή του στην έκθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος κάλεσε τους αγρότες να αποχωρήσουν από τους δρόμους, «παρ' ότι έχουν τα δίκια τους», όπως είπε, και «να συνειδητοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας». «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα βρίσκεται στο «καλαπόδι» του μνημονίου και τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του υποβάλλεται σε θυσίες» είπε ο Μ. Χαρακόπουλος, απευθύνοντας πρόσκληση για συνεργασία: «Να έρθουν να σχεδιάσουμε μαζί τις δράσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο και τα έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα, που θα μειώσουν κι άλλο το κόστος παραγωγής», σημείωσε.
Την απόφαση να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις πήραν και οι αγρότες της Κρήτης, που συναντήθηκαν το Σάββατο (09/02) στο Ηράκλειο, ενώνοντας την φωνή τους με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας.
Ο χάρτης των κινητοποιήσεων
Λάρισα: Το «παρόν» στο κάλεσμα του Β. Μπούτα έδωσαν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα όλης της χώρας. Πανελλαδικός συντονισμός με τη σύσταση συντονιστικού οργάνου , να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονος αποκλεισμός του εθνικού οδικού δικτύου από όλα τα μπλόκα, από τις δύο έως τις τρεις το μεσημέρι, είναι οι αποφασίσεις που έλαβαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας το μεσημέρι της Κυριακής, 10 Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα, καλούν κι άλλους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα τους, αλλά και φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους.
Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, κατάφεραν αρκετές εκατοντάδες αγροτών να ανέβουν επί του ΠΑΘΕ, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπου και παρέμειναν για μισή ώρα, έχοντας αποκλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το μπλόκο της Νίκαιας είναι ενιαίο, πανθεσσαλικό και το πιο δυναμικό, καθώς τα τρακτέρ έχουν ξεπεράσει τα 1500.
Βοιωτία: Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των αγροτών της Βοιωτίας στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Πλαταμώνα την Παρασκευή (08/02), καθώς ήταν από αυτούς που εισηγήθηκαν την κλιμάκωση του αγώνα και επέμεναν μέχρι τέλους στην πρόταση αυτή, την ώρα που κάποιοι άλλοι έμοιαζαν να συμβιβάζονται με ποιο ήπιες λύσεις όπως να κατέβουν στην Αθήνα και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τους «θερμόαιμους» κάτι τέτοιο θα σήμανε τη λήξη των κινητοποιήσεων αφού θεωρούν πως ο πραγματικός αγώνας δίνεται με τα τρακτέρ στο δρόμο.
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες της Βοιωτίας παραμένουν στην περιοχή του Ορχομενού, όπου συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 350.
Χαλκίδα: Μεταξύ Κηρίνθου και Μαντουδίου, είναι συγκεντρωμένοι οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας. Πρόθεση των αγροτών της περιοχής είναι να «κατέβουν» με τα τρακτέρ στη Χαλκίδα και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας καταλήγοντας στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.
Λαμία: Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού συλλόγου Δημήτρης Δημογιάννης επισημαίνει ότι οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα και υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους συνίστανται στην ανακούφιση και επιβίωσή τους.
Οι αγρότες του μπλόκου της Λαμίας, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και καλούν τους συναδέλφους τους να ενωθούν όλοι μαζί κάνοντας τον δικό τους αγώνα. Έναν αγώνα που δεν έχει κομματική σκέπη και με σκοπό να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.
Ημαθία: Αγρότες από το μπλόκο της Κουλούρας θα δεχτεί το πρωί της Τρίτης (12/02)ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στο Νομό Ημαθίας, παραμένει το μπλόκο που έχει στηθεί τις τελευταίες 17 ημέρες και το πρωί της Παρασκευής 08 Φεβρουαρίου στο χώρο βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν.
Οι αγρότες της Ημαθίας έχουν περισσότερα από 200 τρακτέρ παρατεταμένα. Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6.00 η ώρα, έχουν σύσκεψη στο Δημαρχείο της Βέροιας με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Ημαθίας οι οποίοι στηρίζουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
«Δεν πάει άλλο, τα αιτήματα μας τα είπαμε και τα ξαναείπαμε. Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να μας πει τι θα κάνει. Εμείς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε o εκπρόσωπος των αγροτών της Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης.
Δομοκός: Έξω από τον Δομοκό 70 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και παραμένουν παραταγμένα στην άκρη του δρόμου. Μάλιστα την Κυριακή (03/02) υπήρξαν επαφές ώστε οι αγρότες του Δομοκού να κατέβουν στη Λαμία, χωρίς ωστόσο να αποφασιστεί κάτι. Σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, αναμένεται να υπάρξει άμεση αντίδραση της Αστυνομίας, η οποία θα επιδιώξει να αποτρέψει την ενίσχυση του μπλόκου των αγροτών της Λαμίας.
Σέρρες: Οι Αγρότες των Σερρών μετά το συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών -Προμαχώνα, στη διασταύρωση του Λευκώνα που έγινε το πρωί με καθιστική διαμαρτυρία τηρούν στάση αναμονής. Στο μπλόκο τους είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ.
Ο εκπρόσωπος των Σερραίων αγροτών, Παύλος Αραμπατζής δήλωσε πως "εάν δεν ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα είμαστε έτοιμοι αύριο να αποκλείσουμε το τελωνείο του Προμαχώνα".
Προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα, στη διασταύρωση του Λευκώνα, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία οι Σερραίοι αγρότες, την Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου. Κατά την κινητοποίηση μοίρασαν αλεύρι και φυλλάδια με τα αιτήματα τους στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριους οδούς.
Ηλεία: Μετά την Ξυλοκέρα και το Τραγανό την Κυριακή (03/02) ήταν σειρά του Γιαννιτσοχωρίου και του Καρδαμά να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις που οδηγούν στις εθνικές οδούς και τα μπλόκα. Οι πρώτες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στην Ηλεία, έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Δευτέρας (04/02) στη Μαραθιά και για το πρωί της Τετάρτης (06/02) στο Γιαννιτσοχώρι, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στην εβδομάδα τους αγρότες της Ηλείας να κινούνται προς το Κουρτέσι.
Πράσινα Φανάρια: Στη Θεσσαλονίκη έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της Τετάρτης (06/02) τα πρώτα τρακτέρ.
Ορμυλία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμυλίας (Χαλκιδικής) ενημερώνει τους αγρότες ότι προτίθεται να προβεί σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρία για την αγροτική πολιτική. Γι αυτό και καλεί σε συγκέντρωση τους αγρότες, στην δημοτική αίθουσα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 7:00 η ώρα το απόγευμα.
Αχαΐα: Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες της Αχαΐας που έχουν στήσει μπλόκα, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, στην Κάτω Αχαΐα, στο Διάσελο και στη θέση «Κουρλαμπά».
Στην Κάτω Αχαΐα τα τρακτέρ αγγίζουν τα 200 ενώ στις 8 το βράδυ την Παρασκευή (08/02) οι αγρότες θα συνεδριάσουν στην Κ. Αχαΐα για τις επόμενες κινήσεις τους, αναφέρει ο κ. Μαυρόγιαννης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αχαΐας. Άλλα 25 βρίσκονται στη θέση Κουρλαμπά στη Χαλανδρίτσα και άλλα 50 στο Διάσελο.
"Όσο η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη κι εμείς θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα σκληραίνουμε τη στάση μας" δηλώνει o Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης.
Αργολίδα: Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, με παραταγμένα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Ναυπλίου – Μυκηνών, στον κόμβο του Μάνεση. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμπαρίστανται και άλλοι επαγγελματικοί φορείς του νομού, εκπρόσωποι των οποίων μετέβησαν χθες στο σημείο των κινητοποιήσεων.
Κορινθία: «Ζεσταίνουν τις μηχανές» οι αγρότες της Κορινθίας και δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Σήμερα Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα, δίνουν ραντεβού στο Κιάτο , στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Η πρόταση που θα συζητηθεί είναι για τη δημιουργία μπλόκου στον Ισθμό.
Μεσσηνία: Από το Σουλινάρι Μεσσηνίας δίνεται ο παλμός των κινητοποιήσεων της νέας εβδομάδας για τους αγρότες της Πελοποννήσου.
Ύστερα από τη συζήτηση της Κυριακής (03/02), που τράβηξε σε μάκρος, οι αγρότες όρισαν νέο ραντεβού για το πρωί της Δευτέρας, με συμμετέχοντες από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Χανδρινού, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Λευκοχώρας, Χώρας, Πεταλιδίου και των αγροτικών συνεταιρισμών Γλυφάδας και Βάλτας.
Αιγιαλεία: Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν τη Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου και οι αγρότες της Αιγιάλειας. Για μια περίπου ώρα, περίπου 25 αγρότες με τα αυτοκίνητά τους, απέκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη, χωρίς όμως να κλείσουν τελείως το δρόμο.
Προφανώς ήθελαν να δώσουν το "παρών", αναφορικά με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών που ολοένα και ενισχύονται. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων αγροτών έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών. Τα πράγματα κύλησαν ήρεμα και χωρίς εντάσεις.
Βόλος: Δύο αγροτικά μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Μαγνησία, στους κόμβους Αλμυρού και Αερινού, με 60 και 35 τρακτέρ συγκεντρωμένα, αντιστοίχως. Οι αγρότες της Μαγνησίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, παραμένοντας κατ αρχήν στα δικά τους μπλόκα και όχι να μετακινηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου είναι συγκεντρωμένοι αγρότες από τους τρεις άλλους θεσσαλικούς νομούς. Στο μεταξύ, αύριο αποφασίζουν και οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου για τη στάση τους.
Μερίδα αγροτών από το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο , ωστόσο, ως προς αυτό, και πρόκειται να ενισχύσουν με 50, περίπου, τρακτέρ τον κόμβο της Νίκαιας, αντί του Αερινού.
Αμφίκλεια: Αγρότες την περιοχή της Αμφίκλειας είναι παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή του Μπράλου.
Νέα Χαλκιδόνα: Στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας-Βέροιας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου αγρότες της από τα χωριά Κουφάλια, Ελεούσα, Λουδία, Παρθένιο και Άθηρα. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 85 τρακτέρ και αναμένονται ενισχύσεις από τα χωριά Μικρό Μοναστήρι, Άδενδρο και Αγ. Αθανάσιος.
«Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι ταξικό είναι κοινωνικό. Εμείς που είμαστε στο δρόμο παλεύουμε και για τους 10 εκατ. πλέον καταναλωτές αυτής της χώρας, για να υπάρχει φθηνό προϊόν από το χωράφι στο ράφι» ανέφεραν στο Αgronews οι αγρότες και μέλη της συντονιστικής επιτροπής Γεώργιος Κοκογιαννίδης, Θεόδωρος Νέλλας και Θεόδωρος Μυλωνάς.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αμανατίδου Λίτσα, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας (04/02) το μπλόκο της Νέας Χαλκηδόνας και αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, τους υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέλλα: Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι αγρότες της Αλμωπίας. Σήμερα Πέμπτη (07/02) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας τα τρακτέρ τους παραταγμένα στη Λεωφόρο Ξενιτίδη, στην Αριδαία.
Ενώ το πρωί του Σαββάτου (2/2) στον Κόμβο Γυψοχωρίου στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μετά από το κάλεσμα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγρ. Συλλόγων Πέλλας οι αγρότες των χωριών της περιοχής με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου για λίγη ώρα.
Κρήτη: Την απόφαση να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις πήραν οι αγρότες της Κρήτης, που συναντήθηκαν το Σάββατο (09/02) στο Ηράκλειο. Όπως αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε κάθε νομό ξεχωριστά, ενώ δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε παγκρήτιο συλλαλητήριο πράγμα που θα αποφασιστεί σε επόμενη συνάντηση.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΑΣΝΗ Γιώργο Ντισπυράκη, ο αγροτικός κόσμος του νησιού είναι πολύ ενοχλημένος, «αφού θεωρεί ότι υπάρχει κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης που εμφανίζει ως μέτρα και προτάσεις, πράγματα που αποτελούν δικαίωμα και αυτονόητη παροχή για τους αγρότες. Θα συντονιστούμε με όλη την Ελλάδα, θα ενώσουμε τη φωνή μας και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε δυναμικές και μαχητικές προτάσεις σε επίπεδο Κρήτης και μετά να πάμε στη συνάντηση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνέχεια μπορούμε να πάμε και όλοι μαζί στη Βουλή».
Ήπειρος: Στις 11 το πρωί της Δευτέρας (04/02) άρχισαν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ελεούσας, πάνω από το γήπεδο, χωρίς ωστόσο σε πρώτη φάση να κλείσουν δρόμους. Καταρχήν σκοπεύουν να… μετρήσουν δυνάμεις και στη συνέχεια θα κινηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας προσωρινής συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του νομού, Μιχάλης Τζίμας, υπάρχει και στην Ήπειρο μια έντονη κινητικότητα, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η συμμετοχή αγροτών στην κινητοποίηση της Ελεούσας θα είναι ικανοποιητική.
Στο μεταξύ, στο δρόμο έχουν ήδη κατέβει οι αγρότες και στο Νομό Πρέβεζας, οι οποίοι έστησαν ένα πρώτο μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του οδικού άξονα Καναλάκι – Καστρί.
Ζάκυνθος: Στην περιοχή του Σαρακηνάδου συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (05/02) το πρωί αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, που πλήττει το αγροτικό εισόδημά.
Ρόδος: Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Ρόδου ακολουθώντας τη γραμμή των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την απόφαση αυτή πήραν οι αγρότες το Σάββατο 02 Φεβρουαρίου στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Γεννάδι. Από την Κυριακή (03/02) ξεκίνησε η συγκέντρωση των τρακτέρ στον κόμβο του Γενναδίου με πορεία το πρωί της Δευτέρας στην πόλη. Η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για να ενισχυθεί το μέτωπο της Ρόδου.
Αλεξανδρούπολη: Άλλα 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην Αλεξανδρούπολη.
Φέρες: Σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Αλεξανδρούπολης-Κήπων την Τετάρτη (06/02), μεταξύ 13:00-15:00, προχώρησαν οι αγρότες των Φερών με τα τρακτέρ να φτάνουν τα 90.
Ορεστιάδα: Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, αλλά και πολλών άλλων πολιτών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (05/02) στην Ορεστιάδα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων του Βορείου Έβρου μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα.
Από νωρίς το πρωί οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, που ήταν παραταγμένα στα χωριά Σάκκο και Θούριο, ξεκίνησαν για το κέντρο της πόλης και επί μία περίπου ώρα απέκλεισαν την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στο ύψος της Πλατείας και της ΑΤΕ με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Στη συνέχεια τα αγροτικά οχήματα να παρατάχθηκαν στην Βιομηχανική περιοχή έξω από το Εργοστάσιο Ζάχαρης, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης επί των αιτημάτων τους.
Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.
Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.
Τέλος, τη Δευτέρα (11/02) το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση των αγροτών στα μπλόκα της Χρυσούπολης Νέστου και της Μαυρολεύκης προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους τους για τη συνάντηση που έγινε στη Λάρισα ώστε να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ροδόπη: Οι αγρότες είναι συγκενωμάνοι στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.
Χαλκιδική: Μπλόκα αγροτών υπάρχουν επίσης στον κόμβο Πετραλώνων στη Χαλκιδική, όπου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου