Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η επανάσταση των κολίγων «γιορτάστηκε» χωρίς αγρότες


 Σε ένα Κιλελέρ χωρίς αγρότες, αλλά με πολλούς αξιωματούχους και «παράγοντες» γιορτάστηκε επίσημα η επέτειος από την εξέγερση των κολίγων του 1910.
Η απουσία των αγροτών μπορεί να ερμηνευθεί και ως επιτυχία της κυβέρνησης, αφού με αυτό τον τρόπο κατάφερε να αποφύγει τα επεισόδια. Άλλωστε, την Κυριακή 31 Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης, οι Θεσσαλοί αγρότες είχαν να ασχοληθούν με τη σπορά των χωραφιών τους. Την πραγματική ημέρα της επετείου, 5 Μαρτίου, είχε οργανωθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα από τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας που συμμετείχαν στα φετινά «μπλόκα», όπως το συλλαλητήριο της 6ης Μαρτίου του 1910 στη Λάρισα, του οποίου είχαν προηγηθεί οι αιματηρές συγκρούσεις στον Κάμπο.
Εκτός από την απουσία των αγροτών την περασμένη Κυριακή, αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, περί αλλαγής και όχι απλής προσαρμογής του νόμου Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς.
Η «βόμβα» Χαρακόπουλου από το βήμα του χώρου μνήμης του Κιλελέρ οδήγησε σε συνειρμούς για νέες συμπλεύσεις με παλιές… δυναστείες του αγροτικού χώρου.
Ο αναπληρωτής υπουργός λίγο καιρό μετά την ιδιότυπη δημόσια αντιπαράθεσή του με τις παραδοσιακές δυνάμεις εκπροσώπησης των αγροτών και με αφορμή την οικονομική διαχείριση στις τριτοβάθμιες συλλογικές οργανώσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ), δείχνει να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και να υιοθετεί τη θέση που θέλει την κατάργηση του ν. 4015/2011 και όχι την τροποποίηση κάποιων διατάξεων με στόχο την πλήρη εφαρμογή του νόμου.
«H ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προϋποθέτει ισχυρούς συνεταιρισμούς με παρέμβαση στην αγορά. Τα προβλήματα των συνεταιρισμών, που οφείλονται  σε αμαρτίες της δεκαετίας του ‘80 ή σε λανθασμένες επιλογές επιδεινώθηκαν από το συνεταιριστικό νόμο, το λεγόμενο νόμο Σκανδαλίδη. Θέλω και από αυτό το βήμα να τονίσω ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση αλλαγή του Ν. 4015», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως σε επικοινωνία του με την Agrenda ο κ. Χαρακόπουλος θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι δεν εννοεί αντικατάσταση του 4015/2011, αλλά τροποποιήσεις ή και εισαγωγή νέων διατάξεων που να τον προσαρμόζουν στις σημερινές ανάγκες σε ό,τι αφορά επιμέρους θέματα. Βέβαια επ’ αυτής της διευκρίνισης δεν υπήρξε και ανάλογη γραπτή δήλωση, γεγονός που αφήνει τις εντυπώσεις να αιωρούνται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου