Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Το κίνημα του … πετρελαίου!




Μία πρωτοβουλία από αυτές που λέμε, αξιέπαινες και σίγουρα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, σημαντικότατη.
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσανίδης, managing director της Aegean shipping management, αποφάσισε να προμηθεύσει με πετρέλαιο τα σχολεία της χώρας σταδιακά για τον ερχόμενο χειμώνα.
Κι ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι, απ όλα όσα γράφτηκαν ή ειπώθηκαν για τον περίφημο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης που εξισώθηκε με αυτό της κίνησης, κι ακόμη οι …κεφαλές αυτού του κράτους που αφού το διέλυσαν κοινωνικά, ακόμη συζητούν στο «Σωτήριον Έτος 2013» αν θα πρέπει να ζεσταίνονται τα παιδιά του δημοτικού, η κίνηση του επιχειρηματία, ταράζει τα νερά και κυρίως, δείχνει τον δρόμο στους συναδέλφους του.
Είτε αυτοί δραστηριοποιούνται στα καύσιμα, είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, είτε οτιδήποτε άλλο. «Ο καθένας απ όπου μπορεί, ας βοηθήσει», λέει ο Γιώργος Μελισσανίδης που απάντησε στα ερωτήματά μας, αλλά κυρίως έδωσε απάντηση με τις πράξεις του και την απόφασή του για εφοδιασμό των σχολείων.
« Ερ. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Απ. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε επειδή βλέπουμε όλοι τι γίνεται γύρω μας, περνάμε όλοι μια κρίση, η χώρα πρώτα απ όλα κι ο κόσμος με τη σειρά του περνά δύσκολα. Το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Είτε αυτό είναι να δώσουν ένα κουτί μακαρόνια, είτε ένα μπιτόνι βενζίνη. Εγώ αυτό μπορούσα, αυτό έκανα.
Ερ. Από πότε έχει ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα;
Απ. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας κι αφού συναντηθήκαμε με τον κ. Αρβανιτόπουλο  και τον κ. Σγουρό, η συνάντηση αυτή έγινε πριν από δύο εβδομάδες, η πρώτη παράδοση πετρελαίου που έγινε, ήταν την περασμένη εβδομάδα. Στη Νίκαια.
Ερ. Γιατί από τη Νίκαια;
Απ. Στη Νίκαια μεγάλωσα. Είναι η γειτονιά μου και μάλιστα έγινε στο δρόμο που είναι το πατρικό του πατέρα μου. Μια χάρη που ζήτησα από τον υπουργό ήταν να ξεκινήσουμε από τη Νίκαια και τον Πειραιά. Στη Νίκαια γιατί κι εγώ και ο πατέρας μου μεγαλώσαμε εκεί και στον Πειραιά, γιατί δραστηριοποιούμαστε. Ήθελα λοιπόν το πρώτο σχολείο να είναι το σχολείο του πατέρα μου, αλλά ήμασταν άτυχοι, γιατί πλέον αυτό το σχολείο δεν έχει πετρέλαιο έχει φυσικό αέριο και πήγαμε στο αμέσως διπλανό που ήταν στον ίδιο δρόμο και κάναμε την πρώτη παράδοση.
Ερ. Πόσα σχολεία περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Απ. Αυτό το πρόγραμμα  περιλαμβάνει 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, θα μοιράσουμε 100 τόνους.
Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Πολλοί είπαν ότι αρχίσαμε νωρίς(γέλια), αλλά είναι ένα πρόγραμμα που θα πάει μέχρι τέλος του χρόνου. Τώρα δηλαδή πάμε σε σχολεία βόρεια, που ακόμη και σήμερα πιθανά να χρειάζονται καλοριφέρ και μετά πάλι μόλις αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.
Ερ. Τι μπορεί να βγει από αυτή την προσπάθεια; Τι περιμένετε;
Απ. Αυτό είναι το θέμα. Ο μόνος λόγος που επιλέξαμε να γνωστοποιήσουμε αυτή τη κίνηση, είναι, δεν ξέρω αν θα το πούμε κίνημα επιχειρηματιών, αλλά όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν. Όσο μπορούν, να κάνουν το ίδιο. Να το αντιγράψουν, δεν ξέρω, εγώ ένιωσα τεράστια χαρά που το έκανα. Μακάρι να βρεθεί κόσμος που να κάνει κάτι αντίστοιχο. Πολύς κόσμος μπορεί. Ο καθένας ότι μπορεί.
Υπάρχουν άνθρωποι που θέλω να πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν. Σίγουρα και οι επιχειρήσεις περνούν κρίση. Παρ όλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν τα περιθώρια, από λίγο ο καθένας, ένα βοτσαλάκι να βάλει, να βοηθήσουμε. Είτε ατομικά, είτε μέσω εταιρείας. Για παράδειγμα θα μπορούσαν τα σούπερ μάρκετ να δίνουν μια φορά την εβδομάδα, 100 κιλά μακαρόνια, λέω ένα παράδειγμα».
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία, βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στο παρελθόν και χωρίς να επιδιώκει την δημοσιότητα, έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να το κάνει όπως λένε οι ιδιοκτήτες της, γιατί έτσι το νιώθουν.
Μακάρι, η πρωτοβουλία τους αυτή να βρει μιμητές ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα, ώστε να κάνουν ότι δεν έκανε το κράτος, αλλά κυρίως για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά, ότι στα δύσκολα οι Έλληνες έχουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου