Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Τα αφεντικά τους δεν θέλουν εκλογές ... Βέτο από Βερολίνο και Κομισιόν



Η κ.Μέρκελ συνέστησε στον κ. Σαμαρά να «εκτονώσει» την κατάσταση με την ΕΡΤ -Οι Γερμανοί δεν θέλουν αναταράξεις πριν τις δικές τους εκλογές. Αποστάσεις και από Κομισιόν.
Σε δύσκολη θέση εκτός από τους κ.κ Βενιζέλο και Κουβέλη, έχει περιέλθει και ο Πρωθυπουργός κ.
Σαμαράς που βλέπει να μην του «βγαίνουν» οι σχεδιασμοί του.

Ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ μεν είναι πιο «συνεννοήσιμο» , η ΔΗΜΑΡ όμως είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Στο εσωτερικό του κόμματος του Φ.Κουβέλη πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αποδέσμευση του κόμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά αφού θεωρούν ότι η παραμονή τους σε αυτήν , βάζει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.

Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς έχει αντιληφθεί ότι αν επιμείνει στην απόλυτη και άτεγκτη στάση του να παραμείνει η ΕΡΤ κλειστή, τότε ο κ. Κουβέλης θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι Βερολίνο και Κομισιόν συστήνουν στον κ.Σαμαρά να εκτονώσει την κατάσταση, μέσω της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, και ανάβουν «κόκκινο» στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν αναταράξεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα πριν τις δικές τους εκλογές ενώ και η Κομισιόν έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού στο θέμα της ΕΡΤ, λόγω του ότι αυτοί οι χειρισμοί απειλούν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Τα μηνύματα έχουν ήδη φτάσει στο Μαξίμου που προσπαθεί να αναδιπλωθεί, χωρίς να τραυματιστεί πολιτικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να φανεί ότι υποχωρεί στα μάτια της κοινής γνώμης.
Για το λόγο αυτό τη Δευτέρα, στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών θα κατατεθεί μία συμβιβαστική πρόταση για να εκπέμψει εικόνα και πάλι η ΕΡΤ, προβάλλοντας μόνο ταινίες και πρόγραμμα-κονσέρβα και παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωσή της.
Ο χειρισμός όμως της υπόθεσης προκαλεί εύλογο προβληματισμό, ιδίως μετά τις διαρροές που έκανε το Μαξίμου τις πρώτες ώρες ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ζητήθηκε από την Κομισιόν και ότι οι εταίροι μας στην Ε.Ε ήταν όλοι ενήμεροι για την εξέλιξη.

Στην πραγματικότητα , το Μαξίμου επιχείρησε να παίξει ένα πολιτικό παιχνίδι με δύο στόχους.
Να προβάλει την εικόνα ενός Πρωθυπουργού που «σπάει αυγά» και να «στριμώξει» τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους , επισείοντας και το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Δεν αποκλείεται να ενημερώθηκαν και η τρόικα (φαίνεται ότι στο Μαξίμου έχουν ξεχάσει ότι τα μέλη της τρόικα ...είναι εκτελεστικά όργανα) αλλά και ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Ρεν ( και οι δύο από τον κ.Στουρνάρα). Πιθανόν ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Ρεν άκουσαν , (χωρίς όμως να πάρουν θέση). Τη σιωπή ή την χλιαρή τους στάση κάποιοι στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου την εξέλαβαν ως στήριξη της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όταν όμως η συγκεκριμένη απόφαση πήρε αυτές τις διαστάσεις και απειλεί την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, οι Ευρωπαίοι κάνουν δεύτερες σκέψεις και συστήνουν εκτόνωση.

Το Βερολίνο δεν θα ήθελε με τίποτα ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα αυτή την εποχή και αυτό αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα που θα σύρει τον κ.Σαμαρά και τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε μία συμβιβαστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου