Της Μαρίνας Μάνη
Από μία κλωστή κρέμεται η κυβερνητική συνοχή. Οι όροι «ραγδαίες εξελίξεις» και «πρόωρες εκλογές» ακούγονταν με αυξανόμενη συχνότητα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση για λουκέτο και επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι τα μεσάνυχτα που έπεσε «μαύρο» στις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης.
Πηγές από το Μαξίμου επιμένουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε ενημερώσει εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το κλείσιμο της ΕΡΤ «όχι μόνο για να βρεθούν οι 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα αλλά κι επειδή ‘ήρθε η ώρα’ για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης».
Προσθέτουν μάλιστα ότι τελευταία ενημέρωση και μάλιστα κατ΄ ιδίαν έγινε την Κυριακή, όταν ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε και για τις τελευταίες πινελιές του σχεδίου, δηλαδή για το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δρομολόγηση της «επανεκκίνησης» της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς να συναντήσει διαφωνίες από τους άντρες.
Εκλογές για την ΕΡΤ;
Κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές, ο Ευ. Βενιζέλος δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις, ενώ ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε επιφυλάξεις για το κλείσιμο, προκρίνοντας αναδιάρθρωση χωρίς λουκέτο.
Κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές, ο Ευ. Βενιζέλος δεν είχε προβάλλει αντιρρήσεις, ενώ ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε επιφυλάξεις για το κλείσιμο, προκρίνοντας αναδιάρθρωση χωρίς λουκέτο.
Το κλίμα –λένε– άρχισε να αλλάζει όσο πλησίαζε η ώρα της ανακοίνωσης, λόγω των αντιδράσεων των στελεχών και των βουλευτών των δύο κομμάτων.
Ο κ. Σαμαράς ωστόσο εμφανίσθηκε ανυποχώρητος και έδειξε ευθέως την λύση στην περίπτωση μη αποδοχής του σχεδίου από τους δύο εταίρους του: εκλογές τώρα.
Στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά υποστήριζε ότι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ «δεν θα άντεχαν να σύρουν τη χώρα σε εκλογές για την ΕΡΤ τη στιγμή που έχουν στηρίξει σκληρές επιλογές για χαράτσια, μισθούς κλπ». Και μ΄ αυτό το σκεπτικό, το Μαξίμου ρίσκαρε να προχωρήσει στην απόφαση.
Νεότερες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν ετνός των επόμενων ωρών κοινή πρόταση νόμου για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ.
Σόκαρε το «μαύρο»
Η παράμετρος που υποτίμησε ήταν… το «μαύρο» στις οθόνες που έδωσε τροφή για κατηγορίες σχετικά με την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, την κατάχρηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου κλπ.
Αυτό το κλίμα επέδρασε (καταλυτικά;) στα επιτελεία των κυρίων Βενιζέλου-Κουβέλη. Η άποψη που άρχισε να προκρίνεται από τη νύχτα είναι «εάν αντιδράσουμε θα ανακτήσουμε πολιτικό έδαφος, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα εξαφανισθούμε πολιτικά».
Οι δυο αρχηγοί επιμένουν μέχρι και σήμερα ότι δεν θα δεχθούν συζητήσεις για την ΕΡΤ πόσο μάλλον και ψήφιση του ΠΝΠ «με την ΕΡΤ κλειστή». Συνεργάτες του πρωθυπουργού ωστόσο διευκρινίζουν στο Capital.gr ότι για ουσιαστικούς λόγους δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει η αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ «εν κινήσει», δηλαδή σε λειτουργία. «Πως θα μπορούσαμε να προκηρύξουμε διαγωνισμό για την πρόσληψη του νέου προσωπικού της ΕΡΤ με το παλιό να είναι στην θέση του; Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον δυο μήνες. Άρα, το κλείσιμο – άνοιγμα εντός ολίγων ωρών θα ήταν ουσιαστικά και πρακτικά ανέφικτο» λένε.
ΝΔ-Χρυσή Αυγή υπέρ, οι υπόλοιποι κατά
Το επιπλέον στοιχείο που ενίσχυσε αυτή την άποψη είναι η συμφωνία της Χρυσής Αυγής με την απόφαση για την ΕΡΤ.
Το επιπλέον στοιχείο που ενίσχυσε αυτή την άποψη είναι η συμφωνία της Χρυσής Αυγής με την απόφαση για την ΕΡΤ.
Η εικόνα που διαμορφώνεται λοιπόν είναι ΝΔ-ΧΑ υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΚΚΕ να προτάσσουν την «ανοικτή ΕΡΤ» στις όποιες κινήσεις αναδιάρθρωσής της.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μάλιστα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μιλούσαν για κοινή, «μετωπική», αντιπαράθεσή τους με το Μαξίμου –με πρώτη κίνηση το αίτημα «να έλθει τώρα» προς κύρωση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου… για να την καταψηφίσουν.
Από νωρίς το βράδυ και μέχρι αργά, στελέχη του Μαξίμου ενημέρωναν διεξοδικά τους βουλευτές της ΝΔ για τα γιατί και τα πώς της απόφασης, προκειμένου να αποφευχθούν τριβές (και) στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Το μεγάλο ερώτημα αφορά στη στάση του πρωθυπουργού: Οι συνεργάτες του επέμεναν όλη τη νύχτα ότι «δεν θα υποχωρήσει ούτε βήμα» ακόμη κι αν χρειασθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Μένει να επαληθευτούν.
Μένει να επαληθευτούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου