Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Άγνωστη η ημερομηνία που θα πληρωθεί η προκαταβολή της ενιαίας. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά Τσιόλου για Έλληνες πολιτικούς που σαν ζητιάνοι ζητούσαν εξαιρέσεις

Άγνωστη η ημερομηνία που θα πληρωθεί η προκαταβολή της ενιαίας. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά Τσιόλου για Έλληνες πολιτικούς που σαν ζητιάνοι ζητούσαν εξαιρέσειςΜπορεί να πήρε η χώρα μας το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την καταβολή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης, όμως επικρατεί «τοπίο στην ομίχλη» η ακριβής ημερομηνία καταβολής των χρημάτων. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ομιλία του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ κ. Ντάσιαν Τσιόλος, στη Βουλή, που αναφέρθηκε σε Έλληνες πολιτικούς που σαν ζητιάνοι ζητούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια «εξαιρέσεις» από την ΚΑΠ για να επιβιώσει η ελληνική γεωργία.

Όσον αφορά την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2013, μετά τα όσα προηγήθηκαν, με την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις δεσμεύσεις του ΥπΑΑΤ. «Γύρω στις 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης», είχε δηλώσει ο κ. Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θεσσαλονίκη, για τη νέα ΚΑΠ. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «μετά την 15η Οκτωβρίου, θα πληρώσουμε το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης». Σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί στη Βουλή, από τις 3 Οκτωβρίου, από τον βουλευτή κ. Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απάντηση από το ΥπΑΑΤ.

Πάντως αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή της ομιλίας του ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας κ. Ντάσιαν Τσιόλος στη Βουλή, όπου σε τοποθέτησή του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αναφέρθηκε σε Έλληνες πολιτικούς που πήγαιναν στις Βρυξέλλες σαν «ζητιάνοι», καταδικάζοντας την πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια στον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένα στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευέλικτη ΚΑΠ, καθώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν τόσο μεγάλες εκμεταλλεύσεις γης όσο και πολύ μικρές.

«Εδώ χρειάζεται ευελιξία», είπε ο Επίτροπος Γεωργίας και εξήγησε: «Όταν δημιουργήθηκε η ΚΑΠ στη δεκαετία του 50 - 60 και είχαμε έξι κράτη μέλη στην Ευρώπη και κατόπιν με νέα κράτη μέλη τότε μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ενιαίο μοντέλο, αγροτικό μοντέλο, με ορισμένες εξαιρέσεις από τον κανόνα. Με τα 28 κράτη μέλη δεν είναι δυνατόν, θα ήταν καθαρή τρέλα να λέμε ότι όλα αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες, ότι όλα εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο παντού σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιοχές και να έχουμε 28 κράτη μέλη και 28 χώρες να αντιδρούν».

Ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, στάθηκε στις επιπτώσεις που έφερε στην ΚΑΠ η διεύρυνση της ΕΕ. «Αυτή η διεύρυνση άλλαξε πολύ τα δεδομένα στην Ευρώπη και επιτρέψτε μου να σας πω, πιστεύω ότι αυτό είναι για το καλό της Ελλάδας, γιατί μέχρι αυτή τη μεταρρύθμιση οι μικροί κλήροι δεν είχαν αναγνωριστεί στην ΚΑΠ».

Σε εκείνο το σημείο της ανάλυσής του και δεχόμενος «κριτική» από μερίδα βουλευτών για τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Τσιόλος, απευθυνόμενος στα μέλη των δύο επιτροπών, τόνισε: «Η Ελλάδα βρισκόταν πάντα στο περιθώριο και ερχόταν πάντα και ζητούσε εξαιρέσεις από τον Κανόνα για να μπορέσει να στηρίξει τη γεωργία της. Τώρα έρχεστε και μου λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη νέα ΚΑΠ. Θέλετε και πάλι ένα ενιαίο μοντέλο, με μια μορφή εκμετάλλευσης, τη μέση εκμετάλλευση και οι υπόλοιπες να είναι αντικείμενο εξαιρέσεων». Και πρόσθεσε: «Σαν να λέμε, περιμένετε και πάλι «ανοχή» για εσάς. Και πάντοτε να πηγαίνετε στο Συμβούλιο και να «ζητιανεύετε» από τα άλλα κράτη - μέλη. Να ζητάτε εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις, για να μπορέσετε να επιβιώσετε στη γεωργία σας. Αυτό θελήσαμε να αποφύγουμε, να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την προσέγγιση».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου