Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Bloomberg: Oι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Ελλάδα στις αγορές

AAA_europe

Αρνητική εμφανίζεται η τρόικα απέναντι στο σχέδιο της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές φέτος, ισχυρίζεται το Bloomberg, υπό το φόβο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση  να “χαλαρώσει” τις μεταρρυθμίσεις της.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος εάν καταφέρει να ξεφύγει από τα “λουριά” του προγράμματος διάσωσης, παραδέχονται δύο αξιωματούχοι, ένας Έλληνας και ένας Ευρωπαίος, που μίλησαν στο πρακτορείο.

“Στην τρόικα συνειδητοποιούν τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχαν όλη τη διαπραγματευτική δύναμη, έδιναν υπερβολικό βάρος στη λιτότητα, αντί για τις μεταρρυθμίσεις.

Μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα σήμαινε ότι κάποιες από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ”, εξηγεί ο Michael Michaelides, αναλυτής της Royal Bank of Scotland.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στα επίπεδα όπου κυμαινόταν και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αγγίζοντας την περασμένη εβδομάδα το  6,65%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας κυμαινόταν στο 6,81%, έναντι 37,1% που ήταν το Μάρτιο του 2012.

Με αυτά τα επίπεδα των αποδόσεων, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank εκτιμά ότι μια έκδοση 2ετών ή 5ετών ελληνικών ομολόγων δεν θα συναντούσε ιδιαίτερο πρόβλημα και μπορεί να γίνει με κόστος αποδεκτό για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη που να πλήξει την ενότητα της κυβέρνησης συνασπισμού.

Για αυτό και η πίεση που μπορεί να ασκήσει η τρόικα στον Αντ. Σαμαρά μειώνεται, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ειδικά καθώς η χώρα εμφανίζει πια πρωτογενές πλεόνασμα, και επομένως μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά αναγκάζεται να δανείζεται μόνο για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, των 321 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι προς την τρόικα, εάν οι πιστωτές αποφασίσουν να παγώσουν την ήδη καθυστερημένη δόση των δανείων διάσωσης, τόσο οι αγορές όσο και τα 11 εκατ. των Ελλήνων θα είναι προστατευμένα από ένα πιθανό default.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αξιωματούχοι της τρόικας ανησυχούν ότι εάν χάσουν τα μέσα πίεσής τους προς την ελληνική κυβέρνηση, αυτή θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

Και σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα θα αρνηθεί να δώσει άλλα δάνεια διάσωσης, σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, είναι με ένα νέο πακέτο διάσωσης, που θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους.

Κάτι που ωστόσο, ο Γ. Στουρνάρας προτιμά να αποφύγει, όπως δήλωσε χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου