Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Υποχωρούν οι Γερμανοί γλιτώνει η Ευρώπη από τη λιτότητα



Ο πρoεδρος Ομπάμα έβαλε τις φωνές στην Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας την αυστηρά για τις συνέπειες που θα έχει μια μετωπική σύγκρουση του Βερολίνου με την Ελλάδα.
Παράλληλα την προειδοποίησε για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας και αποπληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία.
Στην ουσία ο Αμερικανός πρόεδρος, με αφορμή το ελληνικό ζήτημα, κήρυξε τον πόλεμο κατά της λιτότητας στην Ευρώπη, διασώζοντας όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Έτσι η Ελλάδα φαίνεται πώς για άλλη μια φορά πρωτοστατεί για να σωθούν οι λαοί της Ευρώπης από τη λιτότητα, αλλά και η ίδια η Ευρώπη από τη διάλυση και την καταστροφή.

Η εντολή του προέδρου Ομπάμα είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, διαφορετικά θα κινδυνεύσει σοβαρά η παγκόσμια οικονομία.

Αποδέκτης της απόφασης του προέδρου Ομπάμα ήταν η πρόεδρος της… «αμερικανικής αποικίας» στην Ευρώπη, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να προετοιμάσει τώρα μια συμβιβαστική λύση που να πλησιάζει στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τόσο ο Αυστριακός Καγκελάριος, που συναντήθηκε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συνηθίζει να κάνει πράξη και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή τις αποφάσεις της παγκόσμιας υπερδύναμης που λέγεται Αμερική, η οποία φαίνεται ότι από κάπου τον… κρατάει. Αν όπως είναι γνωστό, όταν ήταν πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο, είχε μεταβάλλει τη χώρα του σε φορολογικό παράδεισο και τεράστιο πλυντήριο μαύρου χρήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κερδίζει μια σκληρή παρτίδα πολιτικού πόκερ, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος.
Αντίθετα οι Γερμανοί αρχίζουν να υποχωρούν, γιατί το βάρος της διάλυσης της Ευρωζώνης και η δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι δεν μπορούν να το σηκώσουν στους ώμους τους.

Εντολή Ομπάμα
Με μια σαφή αναφορά στο ζήτημα της Ελλάδας, παρά την εμφανή προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου να προσπεράσει το θέμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε με ξεκάθαρο τρόπο στη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, από την Άνγκελα Μέρκελ, να «φροντίσει», να παραμείνει οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη η Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ αναμένουν από το Βερολίνο να καταθέσει τις προτάσεις του για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», ήταν η αποστροφή του Αμερικανού προέδρου». Μπορεί να ενόχλησε την Μέρκελ η «εντολή» Ομπάμα, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά γιατί προέβη σε αυτή την επιτακτική παραίνεση. Για πολλές ημέρες τώρα, η αμερικανική Κοινή Γνώμη, «βομβαρδίζεται» από αρθρογραφία που έχει σχέση με το ζήτημα της Ελλάδας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Αρκετές γνωστές γραφίδες, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για την ίδια την αμερικανική οικονομία και τα ευρύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Δεν λείπουν ούτε και οι διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγοι, Κρούγκμαν κλπ, οι οποίοι ζητούν έμμεσα και άμεσα την αλλαγή πολιτικής της Ευρωζώνης και απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις προς το σκληρό δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε για να εγκαταλείψουν την απάνθρωπη πολιτική της ευρωπαϊκής λιτότητας, που απειλεί με διάλυση ολόκληρη την Ευρώπη, την οποία φαίνεται πως θα σταματήσει η ανένδοτη και φιλολαϊκή πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στις ΗΠΑ στο στρατιωτικό και οικονομικό κατεστημένο, είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα και γερουσιαστές και από τα δύο μεγάλα κόμματα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα προκαλέσει με τη διαδικασία ντόμινο και άλλες ανάλογες «εξόδους».
Τα γεράκια δε του Πενταγώνου, προχωρούν ακόμη πιο βαθιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ίσως αρνητικό αντίκτυπο και στο ΝΑΤΟ! Και αυτό γιατί; Όπως είπε πρώην στέλεχος της Συμμαχίας , η συνεχής πίεση που ασκεί το Βερολίνο στην Ελλάδα, αδιαφορώντας ακόμη και για την τελευταία λαϊκή ετυμηγορία, μπορεί να προκαλέσει τη μεγάλη έκρηξη με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ακόμη και στην Ιρλανδία, η οποία περιμένει με αγωνία την έκβαση της υπόθεσης που λέγεται «Ελλάδα».
Η Μέρκελ
Η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου σκληρή και ανέκφραστη όπως πάντοτε προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για την Ελλάδα και μόνο όταν ρωτήθηκε πιεστικά από τους δημοσιογράφους αναγκάστηκε να απαντήσερι λέγοντας ότι, «την Τετάρτη θα υπάρχει ένα Εurogoup και εκείνο που μετράει είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο τραπέζι η Ελλάδα ή και λίγες μέρες αργότερα», αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Όμως ξεκαθάρισε πάλι ότι «Πάγια πολιτική της Γερμανίας από το 2010 είναι να υπάρχουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι απαιτούμενες επιδόσεις, αλλά και η αλληλεγγύη των χωρών». Και πρόσθεσε: «Περιμένω από την Ελλάδα να κάνει μια πρόταση και μετά θα μιλήσουμε για την πρόταση αυτή».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχική τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, ότι «η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορούν να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν μια λύση …», η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι: « Οι χώρες της Ευρωζώνης επιστρέφουν στην ανάπτυξη μετά από μια περίοδο λιτότητας», υποστηρίζοντας πως αυτό συμβαίνει με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες όμως στην ουσία παραμένουν σε τραγική κατάσταση.


Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου