Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Kρητικές αντιδράσεις για ΦΠΑ στο αγροτικό νερό



ImageΔύο μόλις μέρες μετά την κατάθεση τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που επιβάλλει μέσω… των δήμων ΦΠΑ 13% στο αγροτικό νερό, οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν να εκδηλώνονται και, μάλιστα, από την Κρήτη.
Με επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο, ο κρητικός αγροτικός σύλλογος
Ησίοδος ζητάει να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη, ενώ έντονη είναι και η αντίδραση των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου οι οποίοι για το ίδιο θέμα αποστέλλουν επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη.

Η επιστολή του «Ησίοδου»
Με αγανάκτηση και απογοήτευση διαβάσαμε χθες στην εφημερίδα ελευθεροτυπία , τις τροποποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου σας . Μεταξύ άλλων προβλέπετε επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές αγροτικού νερού . Είναι η δεύτερη φορά μετά από πολλά χρόνια (1993) που επιχειρείται κάτι τέτοιο .
Η οικονομική κατάσταση των αγροτών , όπως καλά γνωρίζετε είναι η χειρότερη των τελευταίων είκοσι χρόνων . Το κόστος παραγωγής καλπάζει ανεξέλεγκτο και τον τελευταίο χρόνο (χρόνος κρίσης) έχει ξεπεράσει το 35%  . Οι συνεχείς αυξήσεις της ΔΕΗ γίνονται εμπόδιο στην λειτουργία των σύγχρονων μονάδων και εγκαταστάσεων που διαθέτουμε. Οι τιμές των προϊόντων μας βρίσκονται στα επίπεδα του 1995 , η αγωνία μας στο ζενίθ για το πώς θα εισπράξουμε τα λιγοστά χρήματα από τους εμπόρους  και ο κίνδυνος του πως θα καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά είναι μεγάλος αφού η αγορά κινείτε πλέον , μόνο με μετρητά .
Είμαστε η μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή πρώιμων κηπευτικών της χώρας  , με τεράστια εμπορική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό , όσο και στο εξωτερικό . Το κράτος εδώ και 30 χρόνια είναι απόν  από τα έργα υποδομής στην άρδευση. Το φράγμα των Μπραμιανών, από την δεκαετία του 80 δεν παραδόθηκε ποτέ επίσημα και αυτό γιατί τα προβλεπόμενα συμπληρωματικά έργα που θα το εμπλούτιζαν δεν έγιναν ποτέ . Οι αγρότες μας έχουν φτάσει πολλές φορές στην εξαθλίωση λόγω της έλλειψης νερού , και βρέθηκαν πολλές φορές χρεωμένοι γιατί έπρεπε να κατασκευάσουν υποδομές από μόνοι τους (πηγάδια ,δεξαμενές, δίκτυα μεταφοράς , φράγματα , γεωτρήσεις , ακόμα και μονάδες αφαλάτωσης) .
Είμαστε η πιο ξηροθερμική περιοχή , και όπως παραδέχονται  οι επιστήμονες το φαινόμενο της ερημοποίησης θα αρχίσει από εμάς .
Το κράτος αν θέλει να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί , πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες , εξασφαλίζοντας μας , το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό και όχι να μας τιμωρεί για κάτι που δεν μας προσφέρει .
Κύριε υπουργέ επανειλημμένως  έχουμε ακούσει τον πρωθυπουργό τον ίδιο να αναφέρει ότι ο πρωτογενής τομέας , ο αγροτικός δηλαδή , μπορεί να γίνει η ατμομηχανή για να πάρει μπρος η οικονομία της χώρας μας . Θα πρέπει λοιπόν όχι μόνο να  αποσύρετε την συγκεκριμένη τροπολογία , αλλά και με πρωτοβουλίες σας να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων μας .  Το αίτημα για ένα πολύ χαμηλό ΦΠΑ σε  όλα τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα ,  καθώς και πετρέλαιο χαμηλού κόστους , κρίνονται επιτακτικά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και θα αποτελέσουν ελπίδα για τους ήδη ταλαιπωρημένους και χρεωμένους συνάδελφους αγρότες .    
Κύριε υπουργέ , με όλα τα παραπάνω είμαστε σίγουροι ότι , θα προβείτε σε όλες εκείνες της ενέργειες , που θα επιτρέψουν σε όλους τους παραγωγούς μας , να συνεχίσουν να ασχολούνται , με αυτό που αγαπούν και κάνουν με μεράκι , να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά , πιστοποιημένα προϊόντα , μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου
Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, καταθέτει αναφορά την επιστολή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, με την οποία, αφού επισημαίνει πως «οι αγρότες βουλιάζουν καθημερινά διότι ακόμα και τα προϊόντα που πουλούν σε πραγματικά εξευτελιστικές τιμές δεν μπορούν να πληρωθούν» και «το δε κόστος παραγωγής εκτοξεύεται καθημερινά χωρίς κανένα έλεγχο και καμία παρέμβαση από το υπουργείο», τονίζει πως «η επιβολή Φ.Π.Α. 13% στο νερό άρδευσης θα εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής» και ζητάει την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να αποσυρθεί «η πρόταση που οδηγεί σε βούλιαγμα το πρωτογενή τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου