Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Μεταξύ χρεοκοπίας και κοινωνικής έκρηξης»


 Σε μια ελληνική χρεοκοπία που πλησιάζει επικίνδυνα αναφέρονται τα περισσότερα ΜΜΕ του εξωτερικού, σχολιάζοντας τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που δεν κατέληξαν σε μια τελική συμφωνία, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να συνεχίζονται και σήμερα.

 «Μεταξύ χρεοκοπίας και κοινωνικής έκρηξης»Οι συζητήσεις στην Ελλάδα ξεκινούν εκ νέου για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας γράφει η βρετανική The Guardian, κάνοντας αναφορά σε πηγές από την χώρας μας, οι οποίες επισημαίνουν: «Η τρόικα δεν διαπραγματεύεται, υπαγορεύει…Αυτό που λένε βασικά είναι είτε (δέχεστε τα μέτρα) είτε χρεοκοπείτε».
«Η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται όλο και περισσότερο σε ένα αδιέξοδο» σχολιάζει η γαλλική Le Figaro σε άρθρο της με τίτλο «Νέες συζητήσεις για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».
«Η Ελλάδα μεταξύ χρεοκοπίας και έκρηξης μιας επανάστασης» είναι ο τίτλος σε blog των New York Times που δανείζεται προφανώς την έκφραση την οποία χρησιμοποίησε χθες βράδυ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Πιο κοντά ο κίνδυνος της χρεοκοπίας» γράφει η ιταλική La Repubblica, σημειώνοντας πως χωρίς συμφωνία μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, η χρεοκοπία θα είναι πλέον πολύ κοντά.
Την πολιτική διάσταση της κρίσης και των ατέρμονων διαπραγματεύσεων επισημαίνει στο BBC, ο αρθρογράφος Γκ. Χιούιτ. Στο σχόλιο με τίτλο: «Ο μαραθώνιος της ελληνικής λιτότητας» ο Χιούιτ αναφέρεται στις ημερομηνίες και τα τελεσίγραφα που ήρθαν και παρήλθαν, τονίζοντας ότι οι έλληνες πολιτικοί έχουν εκλογές σύντομα και δεν συνεπώς δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να θεωρηθούν αυτή που συναίνεσαν στα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.
«Το πρόβλημα» γράφει ο αρθρογράφος του BBC, είναι ότι οι Έλληνες έχουν χάσει την πίστη τους στην λιτότητα. Βλέπουν ότι η οικονομία της χώρας τους είναι σε ελεύθερη πτώση…Μια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρόνο, αλλά η Ελλάδα είναι μια κατακερματισμένη κοινωνία όπου ακόμη και άνθρωποι της μεσαίας τάξης εντάσσονται στον αυξανόμενο αριθμό των αστέγων. Όλοι ξέρουν ότι τους περιμένουν χρόνια λιτότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου