Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τέλος Ιουνίου οι κατανομές 30 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Απόθεμα


 Με ορόσημο τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η κρατική μηχανή «τρέχει» να κλείσει τις εκκρεμότητες του ΦΠΑ και των πριμ, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Μαΐου. Επόμενη επικίνδυνη αποστολή είναι η κατανομή 30 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Απόθεμα.

Η κατανομή των δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα του άρθρου 68, ύψους 30 εκατ. ευρώ, δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου.Η κατανομή των δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα του άρθρου 68, ύψους 30 εκατ. ευρώ, δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου.
Χωρίς το άγχος των συνηθισμένων προεκλογικών εβδομάδων της μεταπολίτευσης, αλλά με τη βιασύνη να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες πριν τις 17 Ιουνίου, δουλεύει ο κρατικός μηχανισμός για τις πληρωμές των ενισχύσεων στους αγρότες. Βέβαια, το μόνο που φαίνεται στον ορίζοντα ότι μπορεί να πληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου είναι το ποιοτικό παρακράτημα του άρθρου 68 για το ελαιόλαδο και το βόειο κρέας, ενώ γίνονται πολλές προσπάθειες να πληρωθεί και  η πλειοψηφία των πρώην και νυν καπνοπαραγωγών που έχουν υποβάλει αίτηση για τη β΄ δόση του Μέτρου 144, δηλαδή του γνωστού «9χίλιαρου».
Το κλίμα επιφανειακής ηρεμίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, δίνει τη δυνατότητα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να ιεραρχήσει καλύτερα τις λειτουργίες και τις προτεραιότητες του προγράμματος πληρωμών των επόμενων ημερών, αλλά η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων τέτοιες περιόδους δυσκολεύει σε κάποιους τομείς τα πράγματα. Για παράδειγμα, η κατανομή των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα του άρθρου 68 σε νέους αγρότες και σε όσους δικαιούχους δεν έχουν δικαιώματα ή κατοικούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα ποσό συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως κάθε χρονιά κατανέμεται με βάση υπουργική απόφαση η οποία ορίζει τα κριτήρια και φέτος ακόμα δεν έχει υπογραφεί.
Οι άλλες εκκρεμότητες που απαιτούν το σχηματισμό κανονικής κυβέρνησης είναι - σαφώς - η επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, ενώ η διαδικασία της επιστροφής του ΦΠΑ σε άλλες περιοχές περιπλέκεται από τα πισωγυρίσματα των εφοριών και σε άλλες περιοχές η έλλειψη «παρεμβατικής» κυβερνητικής πολιτικής έχει διευκολύνει τα πράγματα, ώστε οι εφοριακοί να συνεχίσουν τους ελέγχους τους ανεπηρέαστοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου