Τρίτη 22 Μαΐου 2012

"Παγίδα" οι αποδείξεις για τους χαμηλόμισθους


   

 
Παγίδες για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποδεικνύονται οι αποδείξεις  και το "αφανές" τεκμήριο των 5.000 ευρώ για έγγαμους και 3.000 ευρώ για άγαμους που αφορά δαπάνες διαβίωσης και προστίθεται με συνεκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμη και αυτοί που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να δηλώνουν δαπάνη αποδείξεων διότι κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αυτές.

Το ζήτημα έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς πολλοί φορολογούμενοι δήλωσαν αποδείξεις με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματός τους και όχι του τεκμαρτού. Επειδή όμως με τα τεκμήρια, το τεκμαρτό εισόδημα είναι σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερο από το δηλωθέν, πολλοί φορολογούμενοι βρίσκονται να πληρώνουν περισσότερο φόρο εισοδήματος. Για παράδειγμα, χιλιάδες φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ δεν υπέβαλαν αποδείξεις αφού με βάση τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αποδείξεις. Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προστίθεται το τεκμήριο των 3.000 ή των 5.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση με αποτέλεσμα πολλοί να ξεπερνούν σε συνολικό τεκμαρτό εισόδημα τις 6.000 ευρώ. Εφόσον δεν έχουν δηλώσει δαπάνη αποδείξεων στον κωδικό 049 τότε τους βεβαιώνεται φόρος για την αξία των αποδείξεων που τους λείπει (10% επί της αξίας). Ουσιαστικά, το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της σύγχυσης που προκαλεί η απουσία ειδικού κωδικού στην φορολογική δήλωση στον οποίο ο φορολογούμενος θα συμπλήρωνε και την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης 3.000 ή 5.000 ευρώ. Τώρα με τις πρώτες εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων ήρθε στην επιφάνεια το θέμα και το ΥΠΟΙΚ με εγκύκλιό του σπεύδει να το διορθώσει.

Επίσης σε άλλο σημείο της εγκυκλίου ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν αποζημίωση απόλυσης δεν θα πρέπει να δηλώσουν τα σχετικά ποσά στους κωδικούς 659, 660 που αφορούν στα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί από το φόρο διότι αν το κάνουν θα τους βεβαιωθεί έκτακτη εισφορά και για αυτά τα εισοδήματα. Τα ποσά της αποζημίωσης θα πρέπει να αναγραφούν μόνο στους κωδικούς 657-658 του Πίνακα 6.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

"Με αφορμή διάφορα ερωτήματα φορολογουμένων που τέθηκαν υπόψη της υπηρεσίας μας, κατά την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικον. έτους 2012, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:
1. Εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στη συμπλήρωση του Κωδικού 049 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1. Ο συγκεκριμένος κωδικός συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος. Οι αποδείξεις αυτές δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση και φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

2. Επίσης, ο φορολογούμενος πρέπει να λάβει υπόψη του, όσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κλπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
3. Τέλος, επισημαίνεται ότι η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 14 του Κ.Φ.Ε., αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657 - 658 του πίνακα 6, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογισθεί έκτακτη εισφορά. Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659 - 660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου