Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πέφτει το τσεκ, στο περίμενε οι κτηνοτρόφοι για de minimis


 

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών εξετάζεται ακόμα το ελληνικό αίτημα για έκτακτες de minimis ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να προμηθευτούν τις ακριβές φετινές ζωοτροφές.
Από την άλλη, οι Ισπανοί πέτυχαν και πήραν το «πράσινο φως» της Κομισιόν για περίπου 1.400 ευρώ σε κάθε αγελαδοτροφική μονάδα παραγωγής γάλακτος, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά φετινά κόστη και, όπως φαίνεται, τις τιμές που θα επικρατήσουν και το 2013. Προς το παρόν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν οι έκτακτες αυτές ενισχύσεις, αφού θεωρείται ότι δεν έχει υπάρξει καμία εμπλοκή, πέραν του διπλού και τριπλού φιλτραρίσματος, που περνά πλέον κάθε ελληνικό αίτημα προς την Κομισιόν.
Έρχεται το τσεκΤο θετικό νέο είναι ότι ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι διοικητικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στις 24 Οκτωβρίου προγραμματίζεται, η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών με την προκαταβολή σε ποσοστό 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Ήδη οι συνεταιριστικές οργανώσεις όλης της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και έχουν στείλει στις τράπεζες τις καταστάσεις με τις…
παρακρατήσεις για υπηρεσίες και εφόδια για την καλλιεργητική περίοδο που μας πέρασε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι αγρότες διαθέτουν λογαριασμό στην Πειραιώς ή την πρώην ΑΤΕ θα έχουν στη διάθεσή τους τα χρήματα από την αμέσως επόμενη μέρα, την 25η Οκτωβρίου, ενώ για τους υπόλοιπους τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μία μέρα μετά.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «τις ημέρες αυτές λαμβάνουν χώρα όλοι οι προβλεπόμενοι, από τον κοινοτικό κανονισμό, διασταυρωτικοί έλεγχοι». Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, που τοποθετείται γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.
Οι Ισπανοί πήραν το ΟΚ«Παράθυρο» για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος αποτελεί η έγκριση από την πλευρά της Κομισιόν για την έκτακτη εθνική ενίσχυση (de minimis) σε Ισπανούς γαλακτοπαραγωγούς.
Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Μιγέλ Αρίας Κανιέτε, ανακοίνωσε ότι θα διανείμει κονδύλι ύψους 31 εκατ. ευρώ στις εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από τις μειωμένες τιμές γάλακτος της προηγούμενης περιόδου και τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών που ισχύουν στην τρέχουσα περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Κανιέτε, ο κάθε κτηνοτρόφος θα λάβει κατά μέσο όρο το ποσό των 1.400 ευρώ ανά εκμετάλλευση (700 ευρώ το χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου