Τη σκυτάλη από το καλαμπόκι, ως «ρυθμιστής» της αγοράς των δημητριακών, αναμένεται να πάρει τους επόμενους μήνες το σιτάρι, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων την περίοδο 2012/13.
Με δεδομένη τη χαμηλή παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού, το ενδεχόμενο της μειωμένης παραγωγής και στο σιτάρι δημιουργεί τις συνθήκες για νέες ισχυρές ανοδικές τάσεις στην αγορά των δημητριακών για τουλάχιστον ένα χρόνο. Έτσι η επικείμενη σπορά στο βόρειο ημισφαίριο αποκτά βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, αφού στο νότιο ημισφαίριο έχουν ήδη αναφερθεί τα πρώτα προβλήματα στην παραγωγή.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού Υπ. Γεωργίας, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να μειωθούν κατά 13% τον επόμενο χρόνο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μείωση των αποθεμάτων στα σιτηρά είναι συνέπεια της ξηρασίας, που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Ρωσία άλλα και άλλες χώρες. Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας η φετινή συγκομιδή των δημητριακών στη χώρα θα είναι κατά 20% λιγότερη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Ακόμα πιο χαμηλή παραγωγήΒέβαια, η Goldman Sachs θεωρεί ότι το αμερικανικό υπουργείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Νταμιέν Κουρβαλίν, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα περιοριστεί στους 647,8 εκατ. τόνους την περίοδο 2012/13, χαμηλότερα κατά 5,2 εκατ. τόνους από την πρόβλεψη του USDA.
« Ήδη αρκετές καλλιέργειες έχουν επηρεαστεί από τα καιρικά φαινόμενα και στο νότιο ημισφαίριο και σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα στις σπορές στο βόρειο ημισφαίριο, τότε οι τιμές θα κινηθούν ισχυρά ανοδικά», αναφέρει. Αυτή τη στιγμή οι τιμές του σιταριού βρίσκονται υψηλά κυρίως εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής στο καλαμπόκι, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να αποτελέσει έναν δεύτερο ισχυρό πυλώνα που θα στηρίξει υψηλά τις τιμές των δημητριακών.
Η καθοριστική για τη διεθνή αγορά παραγωγή της Αυστραλίας είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της έκθεσης και οι εξαγωγές της υπολογίζεται να μειωθούν κατά 34%, γεγονός που θα προκαλέσει ανοδικές τάσεις στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου δεν ενσωματώνονται πλήρως οι μειώσεις που αναμένονται στην παραγωγή της Αργεντινής, της Αυστραλίας και της Κίνας. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι αντιδράσεις της Societe Generale, η οποία χαρακτηρίζει το σιτάρι ως «τον μεγάλο νικητή».
Εξαντλούνται τα αποθέματαΣτην τελευταία έκθεσή της και η Credit Suisse αναφέρει χαρακτηριστικά, πως η αγορά του σιταριού δεν έχει πλέον τα περιθώρια για μια ακόμη χρονιά χαμηλής παραγωγής κι έτσι σε περίπτωση που δεν κυλήσει ομαλά η καλλιεργητική περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο, τότε η αγορά θα βγει εκτός ελέγχου και οι τιμές που θα σημειωθούν θα είναι υψηλές. Όσον αφορά το καλαμπόκι, τονίζει πως «τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, εάν εξαιρέσουμε την Κίνα, τα αποθέματα της οποίας δεν είναι ποτέ διαθέσιμα για το παγκόσμιο εμπόριο, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1960».
Αυτό σημαίνει πως μικρές αλλαγές στα δεδομένα της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης τους επό-μενους μήνες, θα έχουν μεγαλύτερες επιδράσεις στις τιμές του καλαμποκιού, αυξάνοντας την αστάθεια στην αγορά.
Τι λέει η COCERALΜια μέτρια χρονιά ήταν η φετινή για την ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Δημητριακών (COCERAL). Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή σκληρού σιταριού υπολογίζεται στους 7,9 εκατ. τόνους, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 8,5 εκατ. τόνους. Μάλιστα η παραγωγή αυτή επετεύχθη από την σπορά 27,6 εκατ. στρεμμάτων στην Ευρώπη, τη στιγμή που πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί 26,1 εκατ. στρμ. Η ελληνική καλλιέργεια κάλυψε 5,2 εκατ. στρμ. και η παραγωγή υπολογίζεται στους 650.000 τόνους.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή μαλακού σιταριού διαμορφώθηκε στους 124 εκατ. τόνους το 2012, μειωμένη κατά 5 εκατ. τόνους από την περσινή καλλιεργητική περίοδο. Στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν περίπου 2 εκατ. στρέμματα και η παραγωγή τους έφτασε τους 280.000 τόνους. Στο καλαμπόκι η παραγωγή στην Ε.Ε.-27 έφτασε τους 55 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 9 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η ελληνική παραγωγή καλαμποκιού έφτασε τους 1,2 εκατ. τόνους, καταλαμβάνοντας 2 εκατ. στρέμματα.
Αφλατοξίνες στις ΗΠΑΠροβλήματα με αυξημένες συγκεντρώσεις αφλατοξίνων αναφέρουν όλο και περισσότεροι έμποροι καλαμποκιού στις ΗΠΑ, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για πιθανές απώλειες μέρους της παραγωγής κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καταπόνησαν τα φυτά σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, με αποτέλεσμα οι μυκητολογικές προσβολές να αυξηθούν με τις πρώτες βροχοπτώσεις. Πλέον οι Αμερικανοί έμποροι αναφέρουν πως παραλαμβάνουν παρτίδες καλαμποκιού με αυξημένες συγκεντρώσεις αφλατοξίνων (20 ppb) οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από το διεθνές εμπόριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου