Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Έχετε αρχίσει να ξεχνάτε; Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της


 

Eπιμέλεια Κική Τσεκούρα 
Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.
Στο παρελθόν, η απώλεια της μνήμης εθεωρείτο φυσιολογική συνέπεια των γηρατειών. Σήμερα η άποψη αυτή θεωρείται λανθασμένη. Είναι γεγονός ότι η ικανότητα να συγκρατούμε πληροφορίες στη μνήμη μας ελαττώνεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα   γεγονότα και ονόματα προσώπων. Αυτές όμως οι δυσκολίες είναι τόσο ήπιες, ώστε δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.
Ο ηλικιωμένος πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί όταν οι δυσκολίες μνήμης γίνουν εντονότερες και επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι πάσχει από Άνοια. Η πιο συχνή μορφή Άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αρχικά εκδηλώνεται με απώλεια μνήμης και σταδιακά οδηγεί τον ασθενή στο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να είναι πλήρως εξαρτημένος από τον άνθρωπο που τον φροντίζει.
Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα της θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και εξασφαλίζουν στον ασθενή πολλά και καλά χρόνια ζωής. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι εντονότερες από το φυσιολογικό για την ηλικία σας, απευθυνθείτε άμεσα είτε στον οικογενειακό σας γιατρό είτε σε γιατρό ειδικευμένο σε προβλήματα μνήμης. Αυτός θα σας ενημερώσει για τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε, θα αξιολογήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου