Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη - «Όχι» από τον Β. Σόιμπλε σε νέο «κούρεμα»


Έφτασε η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη - «Όχι» από τον Β. Σόιμπλε σε νέο «κούρεμα»
Με καλούς οιωνούς, χωρίς όμως συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, συνεδριάζει το Eurogroup προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμος και μία απόφαση για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση.



Εκτός ατζέντας έθεσε το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους ο υπουργος Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επικεντρώνοντας ωστόσο στη μείωση των επιτοκίων για τον δανεισμο της Ελλάδας και της εκταμίευσης της πολυπόθητης δόσης. Στις Βρυξέλλες επιρκατεί κλίμα αισιοδοξίας για μία βραχυπρόθεσμη λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Παρά τις γερμανικές αντιδράσεις για ένα ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υπάρχει διάθεση για έναν «συμβιβασμό» απ' όλες τις πλευρές. 
Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μαραθώνια και κρίσιμη, καθώς παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς πρέπει να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις και επιφυλάξεις. 
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονομικών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ξεκίνησαν τη συνάντησή τους τόσο νωρίς. ΔΝΤ και Γερμανία φαίνεται ότι θα συγκρουστούν εκ νέου για το θέμα τους κουρέματος, καθώς το Βερολίνο απορρίπτει εκ νέου σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το Σαββατοκύριακο μετά την τηλεδιάσκεψη διαφαινόταν μία συμφωνία, με τις δύο πλευρές να έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους. Το Ταμείο φαίνεται να δέχεται ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να βρίσκεται το 2020 στο 124%, αντί 120%. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο αφήνει τοενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους πριν από το 2020, κατά πάσα πιθανότητα το2015.
Καθώς όμως οι αγορές πιέζουν και προκειμένου να αποφευχθεί όμως μία νέα εμπλοκή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδόθηκαν σε έναν μαραθώνιο επαφών όλη την προηγούμενη εβομάδα, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, ώστε να υπάρξει απόφαση το βράδυ της Δευτέρας.

Αισιόδοξοι για λύση οι υπουργοί Οικονομικών και ΔΝΤ
«Υπάρχει καλό κλίμα για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να εκταμιευτεί η δόση» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup. Έχουμε κάνει ότι μας έχει ζητήθει και τώρα είναι στο χέρι των εταίρων μας να δοθεί μια λύση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται μονο για γερμανικό πρόβλημα, ενώ «τίθενται νομικά προβλήματα». Μάλιστα, δήλωσε: «Δεν θέλω να ακούσω ξανά για 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους». Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει σήμερα απόφαση για την εκταμίευση της δοσης: «Πως «σήμερα πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το θέμα της Ελλάδας. Επλίζω ότι δε θα αργήσουμε πολύ, μιας και στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σαββάτο, θέσαμε όλα τα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σήμερα. Εμείς και το ΔΝΤ περπατάμε μαζι. Σήμερα θα τελειώσουμε».
Νωρίτερα, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανική κυβέρνησης, τόνισε ότι δεν είναι στο τραπέζι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να συζητήσουν ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Σε ανάλογη γραμμή, η Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι δεν εξετάζεται ενδεχόμενο κουρέματος για το χρέος της Ελλάδας. «Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση» ανέφερε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενη στο Eurogroup.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολίασε ότι «θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν θεωρεί ουσιαστική για το Eurogroup μία απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο οποίος εκτιμά ότι μία τέτοια απόφαση είναι εφικτή σήμερα.
«Θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα για τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Ρεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σήμερα απόφαση, τόνισε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι «απέχουμε μερικά εκατοστά από τη λύση».
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε πως «είμαστε πολύ κοντά στο να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα». Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν αναμένει εκπλήξεις αναφορικά με την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών, και την οποία εκτιμά περί τα 40 δισ. ευρώ.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι «Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να φύγουμε με μια συμφωνία. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Προς απόφαση για εκταμίευση της δόσης
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να δοθεί έγκριση για την αποταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει έγκριση και των δύο επόμενων δόσεων, ώστε το τελικό ποσό της ενίσχυσης να φτάσει στα 44 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν κατά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου στην διαπραγματευτική βάση, με την οποία θα προσέλθουν στη συνεδρίαση του Eurogroup. Το βασικό σενάριο είναι να μειωθούν τα επιτόκια στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ, που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.
Παράλληλα, θα επιστραφεί τουλάχιστον ένα μέρος των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Τέλος, θα συμφωνήσουν να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές κάτω του 35% της ονομαστικής τους αξίας.
Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της λήξης των δανείων και η επαναγορά χρέους 10 δις ευρώ από την κυβέρνηση. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επαναγορά του χρέους που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους εφόσον εγκριθεί από το Eurogroup.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι ο περιορισμός του ελληνικού χρέους κατά 10 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς ομολόγων και της επέκτασης των ωριμάνσεων των χρεογράφων, αλλά και η μείωση του χρέους κατά 9 δισ. ευρώ μέσα από την επιστροφή των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα. Η μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων αναμένεται να έχει όφελος 8 δισ. ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου