Μια μέρα μετά τη σφοδρή επίθεση του στην Καγκελάριο Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την "δειλή και υποκριτική", το Γερμανικό περιοδικό «ξαναχτυπά» κατηγορώντας τη Μέρκελ και το Σόιμπλε πως «μπλοκάρουν» τη λύση για την Ελλάδα
«Καθ' οδόν προς τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους, δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους» γράφει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού.
Με τίτλο «Η αυταπάτη του Βερολίνου εμποδίζει την στρατηγική για την Ελλάδα» το περιοδικό ρίχνει ευθύνες για το νέο «ναυάγιο» του Eurogroup, στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, «παρουσιάζει το πολιτικό χάος σαν στρατηγική».
«Στην πραγματικότητα» γράφει το Spiegel , ο Σόιμπλε «είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρω-κρίση, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τους εταίρους της Γερμανίας».
Μάλιστα το περιοδικό τονίζει πως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λένε ψέματα στο γερμανικό λαό, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2013.
«Η ελληνική διάσωση είναι μια ιστορία κυβερνητικής αυταπάτης του Βερολίνου. Το Μάιο του 2010, αξιωματούχοι έλεγαν ότι ένα πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ θα ήταν αρκετό. Τώρα είναι σαφές ότι ακόμη και το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό -και αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έγιναν πριν από έξι μήνες. Είναι μια καταστροφή για τον Σόιμπλε και την καγκελάριο Μέρκελ. Εν όψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, του χρόνου, οι δύο πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να μην παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους έναν πραγματικό, και επομένως, ακριβό υπολογισμό του κόστους» γράφει το δημοσίευμα.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι πολιτικοί επιχειρούν να βρουν τρόπους για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό με λογιστικά τρικ. Φέρονται, σαν να ήταν η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας» γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel.
Σύμφωνα με το περιοδικό, σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας, θα πρόκειται περί ομολογίας της αποτυχίας της Γερμανίας, η οποία θα αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
H ελληνική «διάσωση» θα κοστίσει ακριβά στους Γερμανούς
Η διάσωση της Ελλάδας θα επιβαρύνει οικονομικά τους γερμανούς φορολογούμενους, παραδέχθηκε σήμερα ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.
«Εντέλει η επιχείρηση διάσωσης φυσικά και θα κοστίσει χρήματα», υπογράμμισε ο Ρ. Μπρούντερλε μιλώντας το πρωί στο rbb-Inforadio. Δεν θα ήταν έντιμο να το αποσιωπά κανείς αυτό, όπως είπε. Κανείς όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια που θα κινηθεί το κόστος της διάσωσης.
Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει σήμερα ο Πέτερ Μπόφινγκερ, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους συνεπάγεται για τους γερμανούς φορολογούμενους διψήφιο αριθμό δις. Ωστόσο στον αντίποδα θα πρέπει να υπολογιστεί το κέρδος της Γερμανίας από την κρίση, όπως λέει.
«Εάν επέλθει ένα κούρεμα, ας πούμε της τάξης του 50 %, τότε αυτό θα κοστίσει και στους γερμανούς φορολογούμενους αληθινό χρήμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν περί τα 17,5 δις ευρώ», λέει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των λεγόμενων 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας, σε συνέντευξή του προς την Saarbrückener Zeitung.
Από την άλλη πλευρά όμως, όπως υπογραμμίζει, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο γερμανός φορολογούμενος έχει εξοικονομήσει πολλά χρήματα από την κρίση. «Λόγω της κρίσης, τα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλότερα παρά ποτέ, με αποτέλεσμα η Γερμανία να εξοικονομεί έτσι ετησίως έναν διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων». Αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με τον κ. Μπόφινγκερ, αντιστοιχεί περίπου στο ποσό που θα πλήρωνε η Γερμανία άπαξ για την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός νέου κουρέματος.
Μονόδρομος το κούρεμα;
Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης δεν βλέπει πάντως «λογική εναλλακτική επιλογή» ως προς ένα νέο κούρεμα. «Το κούρεμα της περασμένης άνοιξης ήταν πολύ μικρό για να απαλλάξει σημαντικά την Ελλάδα (από το χρέος)».
Τα προωθούμενα από το Eurogroup εργαλεία, όπως μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων, δεν αρκούν για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, εκτιμά και ο Λαρς Φελντ, επίσης μέλος της επιτροπής των σοφών. Εάν το χρέος συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, ακόμη και μέχρι το 2022 η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της χρήματα στις αγορές, όπως εκτίμησε ο ειδικός σε συνέντευξή του σήμερα στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR).
|
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012
Spiegel: «Μέρκελ και Σόιμπλε λένε ψέματα»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου