Ξαφνικά το κράτος ζητάει και τα... ρέστα
Ή το πρόγραμμα είναι λάθος ή το 1/3 των Νέων Αγροτών της τελευταίας δεκαετίας δεν κατάλαβαν τι πρέπει να κάνουν. Είναι δυνατόν μετά από την προσπάθεια τόσων χρόνων να απειλούνται με απένταξη περίπου 5.000 Νέοι Αγρότες από τους συνολικά 15.000 δικαιούχους του προγράμματος, που έχουν λάβει πριμ πρώτης εγκατάστασης από το 2006 και μετά;
Φυσικά, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων οι οποίοι μπήκαν στο πρόγραμμα μόνο για το πριμ και δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική επένδυση. Είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις, για τις οποίες συζητούν στα χωριά και, καλώς, τους έπιασε η τσιμπίδα των ελέγχων.
Τα ερωτήματα, όμως, για όσους απεντάσσονται άδικα, είναι αμείλικτα και έχουν να κάνουν με το αν θέλουμε τελικά να μπουν νέοι άνθρωποι στη γεωργία, με το αν τους ενθαρρύνουμε ή τους κόβουμε την όρεξη και τη φόρα από την πρώτη κιόλας χρονιά που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Πρώτα ήταν η περικοπή του πριμ στο μισό και τώρα έρχονται οι μαζικές απεντάξεις και μάλιστα για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Κάνοντας μία αναλυτική περιγραφή του προβλήματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων ρίχνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην κυβερνητική αδιαφορία για το μέλλον των Νέων Αγροτών.
Η άλλη παράμετρος που επηρεάζει την πορεία των επενδυτικών σχεδίων των Νέων Αγροτών, αλλά και όλων όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στην κτηνοτροφία, έχει να κάνει με την έλλειψη διαθέσιμων γαιών για βόσκηση και σταυλικές εγκαταστάσεις.
Οι εξελίξεις που επίκεινται με την κατάρτιση δασολογίου, το ξεκαθάρισμα του τι είναι βοσκότοπος και τι όχι και με την ενεργοποίηση νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης μετά το 2014 φέρνουν στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ «παλιών» και «νέων» στο αγροτικό επάγγελμα τις ανεκμετάλευτες εκτάσεις που έμεναν αδήλωτες στο ΟΣΔΕ ή χαρακτηρίζονταν ως δασικές από τα δασαρχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου