Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πρώτα καταγραφή, μετά αποφάσεις για τη φορολογία στα αγροτεμάχια


 Από μηδενική βάση φαίνεται ότι ξεκινάει και πάλι η συζήτηση για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων στο πλαίσιο του ενιαίου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος (το γνωστό μας «χαράτσι») από το 2014.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για φορολόγηση των αγροτεμαχίων των επαγγελματιών αγροτών με ειδικό αφορολόγητο και χαμηλότερους συντελεστές.Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για φορολόγηση των αγροτεμαχίων των επαγγελματιών αγροτών με ειδικό αφορολόγητο και χαμηλότερους συντελεστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη -μετά από 2,5 μήνες- συνεδρίαση της ειδικής διακομματικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22 Απριλίου, αποφασίστηκε να κληθούν όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλουν εκ νέου μέχρι το τέλος Ιουνίου το έντυπο Ε9 όπου θα δηλώνουν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.
Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει γίνει πλήρης καταγραφή των αγροτεμαχίων και να υπάρχει σαφής εικόνα για τη φορολογητέα αξία τους. Στη συνέχεια και, βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν, θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο φορολόγησής τους.

"Κλειδί" η φορολόγηση των εκτάσεων των επαγγγελματιών αγροτών
Από τα περίπου 3,2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα 500-600 εκατ. ευρώ να προέλθουν από τα αγροτεμάχια. Η επικρατούσα μάλιστα λογική συμπυκνώνεται στο δόγμα «διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να κατανεμηθούν σε περισσότερους και δικαιότερα τα βάρη», κάτι που- όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών- οδηγεί σε επιβάρυνση όλων των καλλιεργούμενων εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες.

Τα κόμματα, ωστόσο, δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων των επαγγελματίών αγροτών. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για θέσπιση ειδικού αφορολόγητου με χαμηλότερους συντελεστές. Το επιχείρημα που προβάλλεται υπέρ της πρότασης αυτής από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι στην περίπτωση αυτή το αφορολόγητο όριο για κατοικίες και διαμερίσματα μπορεί να ανέβει αρκετά φτάνοντας στα 100.000 ευρώ.

Στην αντίθετη περίπτωση -εάν δηλαδή εξαιρεθούν οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου- τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο θα είναι μικρότερα και, άρα, θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο σε διαμερίσματα στα επίπεδα των 50.000 ευρώ.


Δήλωση όλων των εκτάσεων 
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος Ιουνίου όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά και, μάλιστα, με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που ζητούνταν μέχρι σήμερα στο Ε9.
Δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να δοθεί και μια παράταση μερικών εβδομάδων, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα αφού στόχος της κυβέρνησης είναι ο βασικός κορμός του νέου ενιαίου φόρου να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ναι στην πώληση ακινήτων για την εξόφληση φόρων
Εντωμεταξύ, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να πουλήσουν ακίνητα και να πάρει τα λεφτά η εφορία που της χρωστάνε, ακόμα και αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής τους.
Συγκεκριμένα, επιτρέπεται να πουλήσουν σπίτια οι οφειλέτες για να ξεπληρώσουν μέρος της οφειλής, με το σκεπτικό ότι και το Δημόσιο εισπράττει και οι οφειλέτες του Δημοσίου διευκολύνονται να εξοφλήσουν, λαμβάνοντας την «βεβαίωση οφειλής» από τη ΔΟΥ που έχει δεσμεύσει τα ακίνητά τους για χρέη, ακόμα και αν το προϊόν της μεταβίβασης δεν εξοφλεί πλήρως το ύψος των οφειλών τους.
Ωστόσο, θα πρέπει οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου