Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο διευθυντής του Capital.gr για την βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές!


 


Λέγεται ότι στο Λονδίνο παίζεται ένα στοίχημα: Αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν πριν ή μετά από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι όσα συμβαίνουν με τον ΟΠΑΠ είναι πραγματικά περίεργα. Σαν να μην έχει μάθει κάτι το πολιτικό σύστημα απ’ όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Να το πούμε κι αλλιώς: Εδώ ο κόσμος χάνεται κι αυτοί ασχολούνται μήνες τώρα με τον τεχνολογικό πάροχο...

Προσέξτε λίγο το εξής: Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ ήταν ομόφωνη για να δοθεί μία ακόμη σύμβαση στην Intralot. Δηλαδή συμφώνησαν όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Επίσης, ο σύλλογος των εργαζομένων είχε θέσει έγκαιρα το αίτημα να λυθεί άμεσα το θέμα. Άρα και οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ στηρίζουν. Και, τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ως κόμμα τσιμουδιά. Φωνάζει για την ιδιωτικοποίηση, απειλεί με εισαγγελείς, αλλά για τη νέα πενταετή σύμβαση με την Intralot δεν αντέδρασε. Ως κόμμα. Διότι υπήρξε, και πρέπει να το σημειώσουμε, ανακοίνωση από τον κ. Παπαδημούλη. 

Η Intralot είναι μία ελληνική εταιρεία που απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους. Ποιος θα ήθελε οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν άνεργοι; Επίσης, η νέα σύμβαση έχει καλύτερους οικονομικούς όρους από την παλιότερη. Το πρόβλημα δεν είναι να μην πάρει την δουλειά η Intralot του κ. Κόκκαλη. Το αντίθετο! Το ζητούμενο είναι να στηριχτεί μία ελληνική εταιρεία που διαθέτει τεχνογνωσία και ισχυρή παρουσία σε πολλές αγορές του εξωτερικού. 
Το πρόβλημα είναι ότι τα πράγματα οδηγήθηκαν από αναβολή σε αναβολή σε τέτοιο σημείο, που μοιάζει πλέον επιβεβλημένο να έχει υπογραφεί η σύμβαση πριν τον διαγωνισμό! Δηλαδή, ένας εκ των συμμετεχόντων θα μπορεί να διεκδικήσει τον ΟΠΑΠ με χρήματα που θα έχει εξασφαλίσει με τραπεζικό δάνειο και με ενέχυρο τις συμβάσεις που θα έχει υπογράψει ως προμηθευτής του Οργανισμού λίγες ημέρες πριν την κατάθεση των προσφορών! Αν αυτό σας μοιάζει λογικό, τότε να το επαναλάβουμε μερικές φορές ακόμη. Όσοι έχουν απορίες για το πώς δημιουργείται χρήμα εκ του μηδενός, δεν έχουν παρά να εξετάσουν πολύ προσεκτικά αυτή την περίπτωση. 

Αν η ιδιωτικοποίηση είχε ολοκληρωθεί πριν από μερικούς μήνες δεν θα είχε καν τεθεί θέμα Intralot. Κι όμως! Από αναβολή σε αναβολή φτάσαμε στο “παρά πέντε” και με κίνδυνο να τιναχτούν όλα στον αέρα. 

Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΟΠΑΠ βρίσκεται στρυμωγμένη στο καναβάτσο! Αν υπογράψει πριν την ιδιωτικοποίηση θα δώσει δουλειά στα Δικαστήρια, αφού οι άλλοι ενδιαφερόμενοι στην διαδικασία της ιδιωτικοποίησης απειλούν να αρχίσουν έναν χορό αγωγών. Αν δεν υπογράψει, τότε η Intralot μπορεί να αφήσει τον ΟΠΑΠ στα κρύα του λουτρού και ο Οργανισμός να υποστεί μεγάλη ζημία. Και πάλι θα πιάσουν δουλειά τα Δικαστήρια, αφού οι επενδυτές του ΟΠΑΠ θα υποστούν σε αυτή την περίπτωση ζημία. Με άλλα λόγια, τα Δικαστήρια δεν τα γλιτώνουμε. Θα έχουμε να λέμε για μήνες. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι το πολιτικό σύστημα βρήκε, επιτέλους, ένα θέμα για να συμφωνήσει. Δεν το έκανε σε άλλα κι άλλα ζητήματα, το πραγματοποίησε μόνο στον τεχνολογικό πάροχο του ΟΠΑΠ. 

Η κακιά τρόικα, όμως, επιμένει ότι ειδικά ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, προκειμένου να σπάσει ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής. Εδώ δεν συμφωνεί όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι παράξενο. Το παράξενο θα ήταν να συμφωνούσε. Προσέξτε! Μην πιστεύετε ό,τι βλέπετε. Μπορεί κάποιος να λέει “ναι” και να εννοεί “όχι”. Από τις πράξεις κρίνονται όλοι και όχι από τις προθέσεις. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται το ερώτημα αν τελικά η ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει. Κάποιοι στο Λονδίνο στοιχηματίζουν πως όχι. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Οι φήμες αυτές μοιάζουν με ύποπτες και ύπουλες διαδόσεις. Όχι, δεν υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα. Μην το ξαναπείτε. Πιπέρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου