Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Αποικία χρέους η Ελλάδα

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση
«Κάθε καταστροφική σας επιλογή βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και το λαό στη δυστυχία ... ολοένα και χάνουμε πολυτιμα εργαλεία για την επιστροφή της χώρας στην αξιοπρέπεια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.











Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου, κατηγορώντας την για καταστροφική πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι απουσιάζει από τη Βουλή ενώ δεν έρχεται να υπερασπιστεί κρίσιμες επιλογές του, όπως είναι το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται.
«Πάντοτε μας σώζετε στο παραπέντε. Αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Αντικαταστήσατε το κοινωνικό κράτος σε κράτος εκτάκτου ανάγκης. Αντικαταστήσατε το σύνταγμα και τους νόμους με ένα άρθρο του μνημονίου. Μετατρέψατε τη Βουλή σε επικυρωτικό όργανο ενός άρθρου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για καταστροφικές επιλογές, που βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και το λαό στη δυστυχία.
Αναφέρομενος ειδικότερα στο πολυνομοσχέδιο έκανε λόγο για μέτρα αφαίμαξης από μια ούτως ή άλλως αιμορραγούσα οικονομία.
Όπως είπε απευθυνόμενος και πάλι στην κυβέρνηση, «τα ταμεία καταρρέουν μετά το καταστροφικό PSI, ψάχνετε να δείτε πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις και την ίδια στιγμή ξεπουλάτε σε φίλους και γνωστούς τον ΟΠΑΠ ... Το μόνο που σας έμεινε, είναι να είστε οι διαχειριστές των deals των αποκρατικοποιήσεων, της μεταβίβασης του πλούτου στα νέα τζάκια».
Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει επιφέρει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, σημείωσε πως το πολυνομοσχέδιο είναι ο προθάλαμος για να μετατραπεί η Ελλάδα στη μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει καθόλου δημόσια περιουσία.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εσείς είστε εντολοδόχοι της τρόικας, εμείς θα είμαστε εντολοδόχοι του λαού ... όλα όσα έχετε υπογράψει δεν μας δεσμεύουν».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο και τόνισε: «Να ποια είναι η εναλλακτική, το «άλλο σχέδιο» που μας ζητάτε απέναντι στα σχέδια της υποταγής και της διάλυσης: Οι λαοί, οι αγώνες, η ενότητά τους είναι το άλλο σχέδιο. Εμείς στο λαό θα δεσμευτούμε, να ξεκινήσουμε μια μεγάλη σύγκρουση για την ανατροπή του μνημονιακού εφιάλτη. Δεσμευόμαστε πως δεν θα υποχωρήσουμε, πως δεν θα αποτύχουμε, πως θα πετύχουμε την ενότητα των λαών του Νότου. Όταν οι λαοί θέλουν, και δυνατότητα διαπραγμάτευσης υπάρχει, και η ακύρωση των Μνημονίων υπάρχει, και το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα σταματήσει την καταστροφή».
Αντιπαράθεση με Αντ. Μανιτάκη
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε υπεράσπιση του δημοσίου τομέα και των εργαζομένων του, ενώ ήρθε σε αντιπαράθεση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιατάκη.
Συγκεκριμένα, εγκάλεσε την κυβέρνηση για ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας και υποστήριξε πως οι επιλογές της για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, συνιστούν συνειδητή επιστροφή στην εποχή των «πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων». Δεν παρέλειψε μάλιστα, να υπενθυμίσει παλαιότερες δηλώσεις του Αντώνη Μανιτάκη και του Φώτη Κουβέλη για το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
«Αυτό που γίνεται στο Δημόσιο δεν είναι εξορθολογισμός, αλλά ανθρωποθυσίες» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Στην αρχή μιλήσατε για διαθεσιμότητα και κοροϊδεύατε τον κόσμο. Μετά για απόλυση επιόρκων, τώρα για 232 φορείς του Δημοσίου».
Αναφερόμενος σε συνεντεύξεις του Φώτη Κουβέλη και του Αντώνη Μανιτάκη, όπου, όπως είπε, υποστήριζαν πως «τυχόν κατάργηση θέσεων υποχρεώνει το κράτος να μετατάσσει τον υπάλληλο και όχι να τον απολύει, αλλιώς θα πρόκειται για καταστρατήγηση του Συντάγματος», ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον Αντώνη Μανιτάκη.
«Τα θερμά μας συγχαρητήρια και σε σας και στον κ. Κουβέλη» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Είστε πράγματι πολιτικοί της ευθύνης και η ευθύνη σας αποδεικνύεται και από τα όσα λέγατε πριν και απ' όσα πράττετε τώρα. Το χειρότερο όμως είναι, πως αν εφαρμόσετε όσα ψηφίζετε σήμερα, θα παραλύσει όλος ο δημόσιος τομέας - γιατί κάτω απ' την απειλή, κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα τολμά να βάλει την υπογραφή του».

Η αναφορές του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Μανιτάκη. 

«Τα όσα έγραψα και είπαμε, τόσο εγώ, όσο και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, δεν είναι τίποτε άλλο απ' όσα προβλέπει ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων και η νομολογία» απάντησε ο Αντώνης Μανιτάκης.
«Αγωνιζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, παλεύοντας με δαίμονες και ανέμους να τα τηρήσουμε και να τα διαφυλάξουμε, την ώρα που κοιτάμε να αναστηλώσουμε τη δημόσια διοίκηση της χώρας», ανέφερε.
Όσο για το Σύνταγμα, «εμείς δεν το εξευτελίζουμε για μικροκομματικούς στόχους. Το τιμούμε, διότι δεν το χρησιμοποιούμε ως ευτελές εργαλείο. Για μας το Σύνταγμα είναι πάνω απ' το Κόμμα. Δεν ανήκει, ούτε σε μας, ούτε σε σας - και το προασπιζόμαστε» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι τιμά την ιστορία του Α. Μανιτάκη, αλλά σχολίασε ότι αυτά που κάνει ο Υπουργός σε σχέση με αυτά που γράφει του θυμίζουν «την περίφημη ιστορία δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ».
Του επεσήμανε ακόμη ότι «σας χειροκρότησαν αυτοί που μιλούσαν για το ταμπού της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα που πρέπει να καταργηθεί» και τόνισε «εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και την κοινωνική συνοχή. Αυτοί που δεν υπερασπίζονται το Σύνταγμα και την κοινωνική συνοχή είναι οι νόμοι της τρόικας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου