Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ευχαριστηθείτε το Πασχαλινό τραπέζι και αποφύγετε την βαρυστομαχιά



του Αλέξανδρου ΓιατζίδηΜ.D., 
Το φαγοπότι που ακολουθεί την Ανάσταση συχνά φέρνειδιάφορα προβλήματα υγείαςΑυτό συμβαίνει είτε γιατί μετάαπό μια περίοδο νηστείας (ηθελημένης ή αναγκαστικής)απότομα τρώγονται αρκετά βαριά φαγητάείτε από το πολύφαγητό εκδηλώνονται προβλήματα που προϋπήρχανΚάθε χρόνο τέτοια περίοδο των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της τάξης του 20%.
Tα πιο συχνά προβλήματα υγείας που καταγράφονται τις μέρεςμετά την Ανάσταση είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές, μεπροεξάρχουσα την δυσπεψίαΟ κίνδυνος βαρυστομαχιάς είναιακόμα μεγαλύτερος για όσους έχουν τηρήσει με ευλάβεια τηννηστεία των προηγούμενων ημερώνκαθώς η απότομηπρόσληψη τόσο μεγάλης ποσότητας δύσπεπτων τροφίμων μετάαπό τόσο λιτή διατροφή ζορίζει ακόμα περισσότερο το πεπτικόσύστημα.

οξεία μέθηοι γαστρεντερίτιδες και οι παγκρεατίτιδεςαποτελούν συνηθισμένες συνέπειες της  κραιπάλης μετά τηνηστείαΕπειδήεξάλλουτο πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιοσε κόκκινα κρέαταεντόσθια και γλυκάδιαπου είθισται νασυνδυάζονται με γενναίες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί νααυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμαΤοκρέας των νεαρών αρνιών και κατσικιών έχει υψηλήπεριεκτικότητα σε πουρίνες (είδος χημικών ενώσεων πουαυξάνει το ουρικό οξύ.  Αυτή η παρενέργεια του οβελία δημιουργεί προβλήματα σε όσους πάσχουν από ουρικήαρθρίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση τωνεμφραγμάτων του μυοκαρδίου λίγες μέρες μετά το Πάσχα, μετα περισσότερα «θύματα» να είναι άτομα με βεβαρημένηκαρδιαγγειακή υγεία που παρασύρονται από την εορταστικήατμόσφαιρα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αρνίσούβλαςκοκορέτσιαυγά και τσουρέκι και άλλα  πασχαλινάγλυκίσματα μαζί με άφθονο αλκοόλ.. Η καρδιακή επιβάρυνσηοφείλεται στο ότι το στομάχι χρειάζεται περισσότερο αίμα γιανα πέψει τέτοιου είδους τρόφιμα, με συνέπεια να «ζορίζεται» ηκαρδιά – και στα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματαόπωςλ.χυπέρτασηστεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκειαηπρόσθετη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας δεν είναι ό,τιτο καλύτερο.

Συμβουλές υγείας για το Πασχαλινό τραπέζι.

  • Προσέξτε να μην φάτε πάρα πολύ
  • Περιοριστείτε στο ένα αυγόΌχι γιατί τα αυγά κάνουνκακό αλλά γιατί έπεται καταιγισμός ζωικής πρωτεΐνης καιλίπους.
  • Να φάτε μαγειρίτσα αλλά με μέτρο γιατί έχει μεγάληπεριεκτικότητα σε χοληστερίνηΗ σούπα με κρέαςαποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μαςγια να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του πουστερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
  • Μην πέσετε με τα μούτρα στο αρνίΑρχίστε με μιασαλάτα ή λαχανικάψωμί ή πατάτες ψητές ή βραστέςκαιμετά φάτε λίγο αρνίκοκορέτσι ή τηγανητά φαγητά.
  • Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί μαζί με τοκρέαςΑυτό μας χορταίνει και συνεπώς μειώνει τιςπιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε κρέας καιπαράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία ενόςισορροπημένουαπό άποψης μακροθρεπτικωνσυστατικών πιάτου.
  • Μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
  • Μην φάτε την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι
  • Μην πιείτε πολύ αλκοόλΠροτιμήστε το κρασί ωςσυνοδευτικόαντί για μπύρα καθώς περιέχει περισσότερααντιοξειδωτικά συστατικά και προάγει την υγεία μας.
  • Να προτιμάτε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος (όπωςστη σούβλααντί για το ψήσιμο στο φούρνοστη γάστρακ.λ.π.
  • Στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας καθώς έχει όχι μόνοπολλά αντιοξειδωτικά συστατικάαλλά και η βιταμίνη Cπου περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Μην αμελήσετε να φάτε φρούτα και να πιείτε νερό
Ειδικές συμβουλές για όσους έχουν κάποια πάθηση.

  • Τα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει νααποφύγουν τα απότομα και μεγάλα γεύματακαθώςεπίσης και τα εντόσθια και τα λιπαρά μέρη του αρνιού,επειδή περιέχουν πολύ νάτριο (αλάτι).
  • Αν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή προσέξτε γιατί το κρασί,οι σαλάτες κλπ μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο πήξηςτου αίματοςΣυμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Τα άτομα με υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος στοαίμανα περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωσηαλκοόλ και εντοσθίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου