Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Το καλαμπόκι οδηγεί την ανάκαμψη στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών


Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC),προβλέπει μια απότομη αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών κατά την περίοδο εμπορίας 2013/14 λόγω της αυξημένης φύτευσης και των καλύτερων αποδόσεων.


Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις από την Λονδρέζικη ομάδα εκτιμούν ότι η συνολική παγκόσμια παραγωγή σπόρων θα αυξηθεί σε 1,9 δισ. τόνους το 2013/14, ξεπερνώντας τους 1.781δισ. τόνους που παρήχθησαν το 2012/13 και τους 1.851 δισ. τόνους την περίοδο 2011/12. Η αύξηση οδηγείται από ένα άλμα 10% της παραγωγής καλαμποκιού - τώρα έχει καθηλωθεί πάνω από τους 939 εκατ. τόνους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το Μάρτιο το IGC είχε προβλέψει ότι θα κινηθεί στους  927 εκατ. Τόνους και σε  851 εκατ. τόνους κατά το τρέχον έτος.

Ρεκόρ παρουσιάζει η παραγωγή καλαμποκιού σε Βραζιλία και Αργεντινή. Σύμφωνα με το IGC, τα τελικά αποθέματα στο τέλος του 2013 προβλέπεται να είναι αυξημένα, κατά 40%, σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου των προηγούμενων ετών.

Για τα σιτηρά, το IGC αναφέρει ότι έχουμε αύξηση των εκτάσεων φύτευσης στο Νότιο Ημισφαίριο και προβλέπονται καλύτερες αποδόσεις. Στην ΕΕ αναμένεται να υπάρξει, την περίοδο 2013/2014, αύξηση των εκτάσεων και υψηλές αποδόσεις που θα φέρουν αύξηση της παραγωγής κατά 4%. Πάντως η αυξημένη κατανάλωση στα σιτηρά προβλέπεται να απορροφήσει το μεγαλύτερο της αύξησης της παραγωγής. Πάντως το 2013/2014 αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση στη χρήση σιτηρών για ζωοτροφές, που όμως θα αντισταθμιστεί από αύξηση της χρήσης του από τη βιομηχανία τροφίμων.

Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές στο ρύζι αυτές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Προβλέπεται να αυξηθεί η κατανάλωση σε Κίνα και Ινδία, κατά 2%. Όμως αναμένεται να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης στις υπόλοιπες χώρες της Άπω Ανατολής και στην υποσαχάρια Αφρική. Με εξαίρεση την Κίνα, που θα υπάρξει αύξηση, στις υπόλοιπες χώρες θα σημειωθεί πτώση του εμπορίου ρυζιού κατά 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου