Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Πότε θα πληρωθεί το τσεκ ρωτούν 20 βουλευτές ΝΔ



Για πρωτοφανή καθυστέρηση καταβολής του τσεκ κάνουν λόγο βουλευτές της ΝΔ.

Η Σερραία Βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή και οι 20 συνυπογράφοντες συνάδελφοί της ζητούν να μάθουν πότε επιτέλους σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πληρώσει την προκαταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες παραγωγούς καθώς και το ύψος αυτών, αλλά και πότε τελικά αυτές θα εξοφληθούν, όταν παραδοσιακά και απαρέγκλιτα  εξοφλούνταν κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο.
Η κα Αραμπατζή τονίζει πως το Υπουργείο αδυνατεί εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στην συνάντηση, που είχε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη Τετάρτη στις 14/10, σύμφωνα με τις οποίες τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα και ότι μέσα στον Νοέμβριο θα καταβληθούν προκαταβολές ύψους έως 70%.
Αντιθέτως, όπως επισημαίνει η ίδια, ο Υπουργός εκτίθεται ανεπανόρθωτα, αφού μέχρι σήμερα τίποτα δυστυχώς δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα, αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, πολλώ δε μάλλον τα οριστικά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεσμευόταν ότι θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου, σε απάντησή του σε σχετική επίκαιρή ερώτηση της κ. Αραμπατζή στις 12 Ιουνίου 2015.
Όσον δε αφορά το ύψος της προκαταβολής στο 70%, που υποσχέθηκε ο Υπουργός, η Βουλευτής Σερρών σημειώνει ότι δεν αποτελεί επ’ ουδενί «γαλαντόμα» παροχή της Κυβέρνησης, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Θέμα: «Στον αέρα» η έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς
Κύριε Υπουργέ,
Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι 700.000 περίπου Έλληνες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω της αδυναμίας και αβελτηρίας της Κυβέρνησης εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Όπως επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα ανακοινωθούν τα οριστικά δικαιώματα στην ώρα τους, μέχρι το τέλος του έτους.
Εσείς ο ίδιος, κ. Υπουργέ τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στην συνάντηση, που είχατε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη Τετάρτη στις 14/10, ανακοινώσατε επί λέξει ότι "Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%.", κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί επ’ ουδενί δική σας «γαλαντόμα» παροχή, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.
Βρισκόμαστε ήδη στις 23 Οκτωβρίου και δυστυχώς τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μετέωροι και να στερούνται - άδικα και παράλογα - εισοδήματα, άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.
Ως εκ τούτου, και επειδή όπως ήδη διαφαίνεται, το Υπουργείο δεν θα προλάβει να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια και έτσι ούτε να ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα μέσα στο 2015, παρά το γεγονός ότι εσείς ο ίδιος δεσμευόσασταν ότι τα οριστικά σχέδια βόσκησης - αναγκαία για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης - θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου σε απάντησή σας σε σχετική επίκαιρή μου ερώτηση στη Βουλή στις 12 Ιουνίου 2015,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Πότε επιτέλους σκοπεύει το Υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς και πόση θα είναι αυτή τελικά, 50% ή 70%;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα προλάβει τελικά το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ολοκληρώσει ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Νοέμβριο του 2015, όπως εσείς ανακοινώσατε;
  3. Πότε θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση καθώς παραδοσιακά και απαρέγκλιτα  εξοφλείτο κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο??
Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου