Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Εξετάζεται μείωση του ελληνικού χρέους


Wall Street Journal:


Οι συζητήσεις για την κρίση στην Ελλάδα σημείωσαν θεμελιώδη μεταστροφή τις τελευταίες μέρες και τώρα επικεντρώνονται στη μείωση του υπέρογκου χρέους , παρά στην βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές "κοντά στις συνομιλίες".

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν δυο εβδομάδες με τις προτάσεις των γαλλικών τραπεζών να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να συμβάλλουν στο νέο σχέδιο διάσωσης για τα επόμενα τρια χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα για να συμπληρώσει:

"Τώρα έχουν μεταθέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ελλάδα να περικόψει το βάρος του χρέους της, ύψους 350 δισ. ευρώ, εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές που εμπορεύονται τα κρατικά ομόλογο σήμερα. Ενα άτομο που μετείχε στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι συνομιλίες για τον περιορισμό του χρέους είναι "εν δυνάμεις μετασχηματιστικές"...

Αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις συναίνεσης μεταξύ των κυβερνήσεων για τον χειρισμό του χρέους και για το κατά πόσον θα πρέπει να διακινδυνεύσουν την επιλεκτική χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Οι συνομιλίες για το θέμα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, τονίζουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτροπεί στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να χρηματοδοτήσει, άμεσα ή έμμεσα, αγορές ελληνικών ομολόγων σε μειωμένες τιμές. Η πρόταση αυτή είχε μπλοκαριστεί στις αρχές του χρόνου, κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι το ενδεχόμενο άμεσης αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει δεκάδες δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, επίσης πιθανόν να συζητηθεί.

Στις ιδέες που συζητούνται περιλαμβάνονται επίσης ανταλλαγές ομολόγων στο πρότυπο του Σχεδίου Μπρέιντι, της δεκαετίας του 80, βάσει του οποίου μειώθηκε το χρέος της Λατινικής Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου