Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Μπάχαλο στον στρατό, με κυβερνητική επιμέλεια...!




Μεταθέσεις με προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακαμψία του συστήματος μορίων. Οι θέσεις των στρατιωτικών στις μονάδες θα καλύπτονται αφενός με βάση τα μόρια, αφετέρου όμως θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία στο σύστημα που καταρτίσθηκε επί της υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου είχαν παραγκωνισθεί.

Διορθώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη επιχειρεί διορθώσεις στο σύστημα των μεταθέσεων των στρατιωτικών και αποκατάσταση προς το δικαιότερο των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την αυστηρή εφαρμογή της μοριοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ζητηθεί προτάσεις και από τα Γενικά Επιτελεία έτσι ώστε να προωθηθεί ένα μοντέλο το οποίο δεν θα αδικεί όσους απέκτησαν διοικητική εμπειρία μέσα από θέσεις ευθύνης και τυπικά προσόντα, αλλά δεν θα αποδεικνύεται και αδύναμο να ικανοποιήσει κοινωνικά αιτήματα όταν πρέπει.

Αναζητώντας την κατάλληλη συνταγή φαίνεται να προκρίνεται η ιδέα της προκήρυξης θέσεων. Τα στελέχη που ενδιαφέρονται γι’ αυτές θα υποβάλλουν στις μονάδες όπου υπηρετούν σχετική αίτηση μετάθεσης και με ένα συνδυασμό μορίων και κοινωνικών κριτηρίων θα αποφασίζεται η πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων. Το σχέδιο είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί, καθώς επίσης και οι ακριβείς διαδικασίες. Δεδομένο είναι πως η αυστηρή εφαρμογή του συστήματος των μορίων δημιούργησε αρκετά και σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν. «Δεν μπορεί έγγαμοι στρατιωτικοί και με παιδιά, με υψηλό αριθμό μορίων, να μην ικανοποιήθηκαν και αιτήματα στελεχών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων να απορρίφθηκαν», ανέφερε ανώτατη πηγή. Αλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η εντοπιότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις παραγνωρίστηκε.

Αναταραχή

Η διόρθωση των στρεβλώσεων του υπάρχοντος συστήματος απορρέει και από την αναταραχή εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πολιτική σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου αναζητούν τρόπους να δώσουν κάποιες διεξόδους στα στελέχη και να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο που φέρουν οι ένστολοι σε περίοδο οικονομικής κρίσης με τα οικονομικά μέτρα να τους επιφέρουν το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, με τη δημοσιοποίηση διευκρινιστικών εγκυκλίων του υπουργείου Οικονομικών, καταγράφεται αναστάτωση μεγάλη στο Στράτευμα καθώς επέρχεται «πάγωμα» μισθολογικών προαγωγών και χρονοεπιδόματος και μείωση 20% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης. Δηλαδή, απώλεια εισοδήματος έως 250 ευρώ το μήνα.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν η ηγεσία θα πετύχει να κατευνάσει την απογοήτευση των στρατιωτικών και να αποτρέψει πιθανόν ένα νέο κύμα φυγής από τις Ενοπλες Δυνάμεις από στελέχη που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Οι προθέσεις του κ. Μπεγλίτη όπως και η παραδοχή του (φαίνεται από την επιστολή που έστειλε στους αρχηγούς των Επιτελείων για διορθωτικές προτάσεις) ότι το σύστημα βάσει μορίων πάσχει ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια και την αξιοκρατία υλοποίησης των μεταθέσεων είναι ενθαρρυντικά στοιχεία. Το μήνυμα αυτό άλλωστε ήθελε να περάσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν χαρακτήρισε το ζήτημα των μεταθέσεων ως «μείζονος σημασίας για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού». Οι πράξεις όμως κρίνουν το αποτέλεσμα και όχι οι προθέσεις. Κι αυτό μένει να αποδειχθεί.

Επιφυλάξεις για Μπεγλίτη

Ορισμένοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, γιατί ο κ. Μπεγλίτης, αν και φέρεται να είχε εκφράσει διαφωνίες στο σύστημα μεταθέσεων που κατήρτισε και εφάρμοσε με νόμο ο προκάτοχός του, ήταν την ίδια περίοδο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας. Διαφωνίες και ενστάσεις είχαν εκφράσει και στρατιωτικοί, κυρίως για τα κριτήρια που εξασφάλιζαν τη μετάθεση και τις προσφυγές σε περίπτωση που η φρουρά μετακίνησης δεν ικανοποιούσε, αλλά αγνοήθηκαν πλήρως από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Βενιζέλο. Συνέπεια ήταν οι μεταθέσεις των στρατιωτικών να κοινοποιηθούν με μεγάλη καθυστέρηση, ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου