Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Έρχεται το «πιστωτικό γεγονός»!




Στην τελική ευθεία για το «πιστωτικό γεγονός» που θα σηματοδοτήσει την επιλεκτική χρεοκοπία μπαίνει η Ελλάδα. Μας το μαρτύρησε ο κ.Καρατζαφέρης, λίγο μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον Βενιζέλο στη Βουλή.
Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην συνάντηση των οίκων αξιολόγησης με Ευρωπαίο επίτροπο όπου συμφωνήθηκε ότι «θα χρειαστεί ένα πιστωτικό γεγονός και μετά θα αναλάμβαναν την δέσμευση της αναβάθμισης της χώρας στις αγορές. Απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε ένα μίνι επεισόδιο, ένα μικράς διαρκείας και ανώδυνο, εάν δεχθώ τις περιγραφές που έχω ακούσει από κυβερνητικά χείλη» (μαρτυριάρης ο πρόεδρος).
«Όλα θα γίνουν επαγγελματικά, όπως πρέπει και θα γίνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα την κρίσιμη στιγμή που θα συντελεστεί η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο», απάντησε ο Βενιζέλος.
Συμπέρασμα: η επιλεκτική χρεοκοπία είναι ante portas.
Υ.Γ.. Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών υποχώρησε την Τετάρτη το χρηματιστήριο της Αθήνας, επηρεαζόμενο άμεσα από τις ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης χρέους στις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης. Έκλεισε με μεγάλη πτώση 3,76% , στις 1.101,31 μονάδες.
Το απόσπασμα από τα πρακτικά
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης για ένα λεπτό.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, πριν από ένα μήνα –και υπάρχει στα Πρακτικά- είχα αποκαλύψει ότι υπήρξε μία συνάντηση με κορυφαίο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τριών οίκων αξιολόγησης κι είχαν συζητηθεί ορισμένα πράγματα. Είχα πει όμως ότι δεν ξέρω εάν συμφωνήθηκαν.
Ήταν ότι θα χρειαστεί ένα πιστωτικό επεισόδιο και αμέσως μετά θα αναλάμβαναν τη δέσμευση της αναβάθμισης της χώρας στις αγορές. Από ότι φαίνεται θα έχουμε ένα μίνι επεισόδιο, ένα μικράς διαρκείας και ανώδυνο, εάν δεχθώ τις περιγραφές, τις οποίες έχω ακούσει από κυβερνητικά χείλη.
Το ερώτημα είναι, εις το παρασκήνιο έχει εξασφαλιστεί η αναβάθμιση; Και ποια αναβάθμιση; Θα είναι τόση, ώστε να μπορούμε να έχουμε την κατάλληλη τραπεζική υποδομή για να προχωρήσουν όλα αυτά τα οποία δεν προχωρούν σήμερα εις τη θέση την οποία βρίσκονται οι τράπεζες, γιατί δεν περνούν οι εγγυητικές τους; Αυτό είναι το ζητούμενο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών): Παρακαλώ το Σώμα να με τιμήσει με την προσοχή του, γιατί κάθε λέξη που θα πω έχει μια σημασία στην ερώτηση αυτή.
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με την χρηματοδότηση και γενικότερα με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως και με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Είπα προηγουμένως ότι διαθέτουμε για την ανακεφαλαιοδότηση τους 30.000.000.000 ευρώ και η ρευστότητα τους είναι ρητά διασφαλισμένη με βάσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ευρωσυστήματος. Άρα, έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενη συζήτηση, έχει καταστεί άνευ αντικειμένου.
Οι οίκοι αξιολόγησεις, οι οποίοι αποτελούν αντικείμενο μακρών συζητήσεων στο ECOFIN, όχι στο EUROGROUP και ασχολείται μαζί τους ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει.
Διαβάστε με προσοχή τις δημόσιες ανακοινώσεις που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης μετά τις 21 Ιουλίου. Για πρώτη φορά τονίζουν ότι η λύση αυτή είναι θετική και ανοίγει προοπτική για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα αξιολόγησης. Άρα, οι ίδιοι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τοποθετηθεί ρητά, δημόσια.
Όλη η προηγούμενη συζήτηση, που δυστυχώς έγινε αντικείμενο μιας απόπειρας άτεχνης πολιτικής εκμετάλλευσης, εκφοβισμού και σπέκουλας, είναι άνευ αντικειμένου. Απεδείχθη ότι ξέραμε τι λέγαμε, ξέραμε τι κάναμε. Μόνο που θέλει πειθαρχία, με την έννοια ότι δεν πρέπει μόνοι μας να δημιουργούμε προβλήματα στον εαυτό μας ως χώρα. Ό,τι λέγεται στο εσωτερικό της χώρα, λέγεται διεθνώς. Δεν υπάρχει επικοινωνιακό στεγανό. Ό,τι λέγεται εδώ μέσα, είναι την άλλη στιγμή στα Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων.
Στέλνω, λοιπόν, και στην διεθνή κοινή γνώμη και στις αγορές το μήνυμα αυτό, ότι ξέρουμε τι κάνουμε, εφαρμόζουμε με συνέπεια τις αποφάσεις της Ευρωζώνης, είμαστε σε συνεννόηση με όλα τα θεσμικά όργανα και με τον ιδιωτικό τομέα και έχουμε βάλει στις ράγες την εφαρμογή της απόφασης αυτής. Όλα θα γίνουν επαγγελματικά όπως πρέπει και θα γίνουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα την κρίσιμη στιγμή που θα συντελεστεί η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο. Είναι πάρα πολύ καθαρό και πάρα πολύ σαφές αυτό που λέω.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου