Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Κινεζικός οίκος αξιολόγησης


Κίνα: Κινεζικός οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει "μεροληπτικούς" τους άλλους οίκους που δεν υποβάθμισαν το αξιόχρεο των ΗΠΑ Οκινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong κατηγόρησε σήμερα για "μεροληψία" υπέρ των ΗΠΑ τους αγγλοσαξονικούς οίκους αξιολόγησης διότι δεν προχώρησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουάσινγκτον.

"Όλος ο κόσμος βλέπει ότι οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης διστάζουν και δεν έδωσαν σαφή απάντηση στην αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους", δήλωσε ο πρόεδρος του Dagong, Γκουάν Τζιανζόνγκ. "Πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό επειδή οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν πάντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά και οι εκτιμήσεις τους εξαρτώνται από τις εισπράξεις τους", πρόσθεσε ο Γκουάν, που είναι σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι οίκοι Fitch Ratings και Moody's διατήρησαν το αξιόχρεο των ΗΠΑ στη βαθμίδα "ΑΑΑ" ενώ ο οίκος Standard & Poor's δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την εκτίμησή του για την αμερικανική οικονομία. Ο κινεζικός οίκος, που βεβαιώνει ότι είναι ανεξάρτητος, υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ από το Α+ στο Α συνοδεύοντάς το με αρνητική προοπτική.

Πάντως, οι ιδιώτες πιστωτές των ΗΠΑ, οι οποίοι εκπροσωπούνται σε μια επιτροπή η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τα χρέη του ομοσπονδιακού κράτους, δεν πιστεύουν ότι επίκειται άμεσα υποβάθμιση του δημόσιου χρέους, το οποίο αξιολογείται σήμερα AAA, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σήμερα.

"Κανένα από τα μέλη (της επιτροπής) δεν θεωρεί ότι πρόκειται να υπάρξει άμεσα υποβάθμιση" του κρατικού χρέους των ΗΠΑ, ανέφερε απολογιστική ανακοίνωση του υπουργείου μετά τις εργασίες της επιτροπής η οποία συνεδρίασε χθες.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξέλιξη της συζήτησης, που αφοσιώθηκε στο ζήτημα της αξιολόγησης του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού χρηματοοικονομικού τομέα θεωρούν ότι δεν είναι πιθανό προς το παρόν οι οίκοι αξιολόγησης να πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν στην υποβάθμιση.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν το αμερικανικό χρέος στη βαθμίδα AAA: ο Standard&Poor’s το διατήρησε σε αυτήν τον Απρίλιο, σημειώνοντας όμως ότι η προοπτική είναι "αρνητική", ο Moody’s ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρεί σε αυτή τη βαθμίδα το χρέος των ΗΠΑ σήμερα, ενώ ο Fitch Ratings θεωρεί ότι η προοπτική σε ό,τι αφορά το αμερικανικό χρέος είναι "σταθερή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου