Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στρώνεται ο Δρόμος του Βαμβακιού


 

Την ευκαιρία στο ελληνικό βαμβάκι να εισέλθει δυναμικά στην κινεζική αγορά δίνουν φέτος οι διεθνείς εξελίξεις.
Και μπορεί τα προηγούμενα χρόνια ο «λευκός χρυσός» να είχε απαξιωθεί ποικιλοτρόπως, ωστόσο αποδεικνύεται ότι είναι ίσως το μοναδικό αμιγώς χρηματιστηριακό, άμεσα εμπορεύσιμο και ρευστοποιήσιμο αγροτικό προϊόν στην Ελλάδα. Άλλωστε όπως λένε και οι παλιοί βαμβακάδες, «το βαμβάκι είναι εφτάψυχο».
H ελληνική σοδειά βάμβακος ως επί το πλείστον είναι εξαγωγική, καθώς πάνω από το 90% της παραγωγής εκκοκκισμένου εξάγεται ακόμα και στις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Η συνεισφορά των εξαγωγών βάμβακος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χώρα μας. Άλλωστε η στροφή σε εξαγωγικά προϊόντα αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη.
Το ελληνικό βαμβάκι έχει ταυτότητα στη διεθνή αγορά και τυγχάνει της εκτίμησης πολλών κλωστηρίων και εμπορικών οίκων παγκοσμίως. Παραδοσιακά, η παραγωγή μας εξάγεται πρωτίστως σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αίγυπτος, Ιταλία) και δευτερευόντως στην Άπω Ανατολή (Ινδονησία, Πακιστάν, Κίνα, Κορέα κ.α.). Όμως, τις τελευταίες σεζόν διακρίνεται στροφή εξαγωγών προς την Ανατολή και στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή βάμβακος στον κόσμο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για το μέλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μείωση εξαγωγών σε χώρες όπως Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτος, Βουλγαρία και ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών προς την Ανατολή. Ιστορικά η Κίνα δεν ήταν εξοικειωμένη με την ελληνική σοδειά λόγω συνδυασμού ποιότητας και τιμής. Ιστορικά απλά δοκίμαζαν περιστασιακά τη σοδειά μας και μόνο το 20052006 (όπου η ελληνική παραγωγή είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα) οι εξαγωγές πλησίασαν τους 10.000 τόνους.
Μέσα στο 2011, όμως, υπήρξαν κάποιες συγκυρίες που ευνόησαν την προώθηση του ελληνικού προϊόντος στην Κίνα. Μάλιστα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές προς την Κίνα το 2011 ενδέχεται να ξεπερνούν ακόμα και τις αντίστοιχες προς την Τουρκία!
Η ευνοϊκή συγκυρία για τη σοδειά μας και η ευκαιρία για το μέλλονΗ αμερικανική σοδειά τη φετινή σεζόν ήταν προβληματική σε ποιότητα και ποσότητα, με αποτέλεσμα αρκετοί διεθνείς εμπορικοί οίκοι να αντικαθιστούν τις πωλήσεις αμερικανικού με ελληνικό βαμβάκι. Παράλληλα, η φετινή ποιότητα «βόλεψε» τους εμπόρους, καθώς εκτός από τα συνήθη πολύ καλά χαρακτηριστικά της ελληνικής σοδειάς (ίνα, αντοχή, χαμηλή περιεκτικότητα ξένων υλών), φέτος το χρώμα ήταν πιο λευκό από άλλες χρονιές (περισσότερα προβροχικά βαμβάκια).
Η εξοικείωση των κινεζικών κλωστηρίων με τη σοδειά μας σε μια καλή ποιοτικά χρονιά αποτελεί ευκαιρία για μόνιμη παρουσία της χώρας μας στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ίνας. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως όσο περισσότερα κανάλια πώλησης έχει ένα προϊόν, τόσο πιο δίκαιη είναι η τιμή που λαμβάνει. Αντιθέτως, σε προϊόντα που οι αγοραστές είναι λίγοι, παίζονται μερικές φορές παιχνίδια τιμών φυσικά εις βάρος των πωλητών.

Οι επιλογές πώλησης του ελληνικούΗ διάθεση και πώληση του ελληνικού εκκοκκισμένου δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό πρόβλημα. Οι Έλληνες εκκοκκιστές είχαν και έχουν πολλά κανάλια για να πουλήσουν το βαμβάκι τους. Από τη μια μεριά υπάρχουν οι απευθείας επαφές με Τούρκους, Ιταλούς και λιγότερο Αιγύπτιους κλώστες, που μας δίνει τη δυνατότητα για άμεση σχέση με τον τελικό παραλήπτη και καλύτερη πληροφόρηση σε ποιοτικά θέματα των κλωστηρίων.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αρκετοί διεθνείς εμπορικοί οίκοι, οι οποίοι προσφέρουν φερεγγυότητα, έχουν μια πιο «σοφιστικέ» προσέγγιση στην αγορά μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να αντλούμε περισσότερες πληροφορίες για το χρηματιστήριο βάμβακος. Ο συνδυασμός και ο ανταγωνισμός αυτών των δύο τρόπων προώθησης φέρνει υψηλότερες τιμές για το ελληνικό βαμβάκι.
Όμως, οι πιο απαιτητικές αγορές απαιτούν συνολική προσπάθεια σε όλη την αλυσίδα. Η στροφή στην ποιότητα και τη σωστή παραγωγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία. Ο ανταγωνισμός από άλλες σοδειές είναι έντονος και θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών, προκειμένου να κερδίσουμε μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Η Ινδία πυροδότησε τα χρηματιστήρια Χρηματιστηριακά η αγορά κινήθηκε πάνω στα απροσδόκητα νέα που έφτασαν από την Ινδία για απαγόρευση των εξαγωγών. Η Ινδία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως και όπως αναμενόταν αυτή η είδηση πυροδότησε τις τιμές για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις. Κατόπιν οι Ινδοί αναθεώρησαν εν μέρει την απόφαση τους, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να επανέλθει στα επίπεδα πριν την άνοδο (γύρω από τα 90 σεντς/λίμπρα).
Οι αναλυτές όμως θεωρούν πως αυτή η κίνηση της Ινδίας φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επόμενο δίμηνο στις τιμές, εφόσον η κινεζική ζήτηση είναι δυνατή. Με άλλα λόγια, η δυσκολία προσφοράς στη φυσική αγορά θα τραβήξει τις χρηματιστηριακές τιμές ψηλότερα. Στον αντίλογο αυτών, υπάρχουν αναλυτές και εμπορικοί οίκοι που πιστεύουν πως οι τιμές μπορεί και να πιεστούν ελαφρά, διότι πλησιάζουμε στη συγκομιδή του νότιου ημισφαιρίου (Βραζιλία, Αυστραλία, Αφρική), όπου οι σοδειές αναμένονται ικανοποιητικές και είναι άμεσα διαθέσιμες.
Αυτά τα νέα πάγωσαν εκ νέου τις πωλήσεις στην αγορά μας, καθώς οι εκκοκκιστές προτιμούν να περιμένουν την αγορά να ισορροπήσει και κατόπιν να προβούν σε νέες πωλήσεις, εκτός αν η τιμή που πιάνουν είναι κοντά στα 97 σεντς/λίμπρα, επίπεδα που δεν πληρώνονται για την ώρα.
Γιάννης Παπαδογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου