Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Στενεύουν τα περιθώρια για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου


Στενεύουν τα περιθώρια για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

Μόλις 9 εργάσιμε ημέρες απομένουν έως την εκπνοή του μήνα, και οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται ακόμα εν αναμονή της ανακοίνωσης του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος. Αν και τα προηγούμενα χρόνια η πληρωμής της ενίσχυσης γινόταν τον Μάρτιο φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει «υποσχεθεί» στους αγρότες ότι θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το σύνολο της ενίσχυσης για τους δικαιούχους αγγίζει τα 198 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ όλοι όσοι αποδεδειγμένα καλλιέργησαν, θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ανεξαρτήτως αν έπιασαν το πλαφόν παραγωγής.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι η πληρωμή αφορούσε 49.045 δικαιούχους με ποσό πληρωμής 189.432.181 ευρώ. Η τιμή της ειδικής ενίσχυσης ανήλθε σε 705 ευρώ/εκτάριο (70,5 ευρώ/στρέμμα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου φέτος η εγχώρια παραγωγή βάμβακος ανήλθε περίπου στους 750.000 τόνους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ύψος της ενίσχυσης φέτος ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε πρόσφατα ότι αυτή η απάντηση θα μπορεί να δοθεί όταν: «αφαιρεθούν από τη λίστα οι μη δικαιούχοι, θα μείνουν οι υπόλοιποι και τότε θα μπορούμε πλέον να κάνουμε τη διαίρεση. Το ποσό όμως είναι προσδιορισμένο. Είναι 198 και κάτι, πες 200 εκ. Ο αριθμητής είναι γνωστός και μόλις καταφέρουμε να το διαιρέσουμε με τον αριθμό, τότε θα μπορώ να σας πω «ναι, θα πάρουν τελικά τόσα ευρώ το στρέμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου