Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ο αργός θάνατος της αγοράς καύσιμων


 Άδειες παραμένουν οι δεξαμενές πετρελαίου των περισσότερων πολυκατοικιών και μονοκατοικιών, καθώς η τιμή «φλερτάρει» σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες και ένοικοι να αναβάλουν την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, αναζητώντας άλλους τρόπους για να περάσουν τον χειμώνα.


Σχεδόν μία στις τρεις πολυκατοικίες φέτος δεν θα παραγγείλει πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τους προμηθευτές, η μέση παραγγελία δεν ξεπερνά τα 500 λίτρα, όταν πέρυσι έφτανε ακόμα και τα 1.000. 

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, σόμπες, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση στη χρήση ξυλόσομπας κατά 30% και στα καυσόξυλα κατά 30-50%. 

Σύμφωνα με τους εμπόρους καυσόξυλων, υπάρχει καινούργιο και μεγαλύτερο πελατολόγιο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν... γυρίσει και στη σόμπα. Μάλιστα, σε διαμερίσματα όπου υπήρχε υποδοχή για σόμπα πετρελαίου, κάποιοι την έχουν αλλάξει και καίνε πλέον καυσόξυλα. 

Παράλληλα, η αγορά καυσίμων δέχεται απανωτά χτυπήματα λόγω της κρίσης. Η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης φτάνει το 10%. Οι συνολικές πωλήσεις καυσίμων για το 2010 έναντι του 2009 μειώθηκαν κατά 9,5%. Οι πωλήσεις Εσωτερικής Αγοράς κινήθηκαν με πτώση 10.96%, ενώ οι πωλήσεις Διεθνούς Αγοράς με πτώση 6,02%. To πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 11,25%. 
Οι πωλήσεις μαζούτ και υγραερίου μειώθηκαν κατά 10,2% και 4,4%. αντίστοιχα, κυρίως λόγω της εισόδου του φυσικού αερίου στην αγορά και της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας   ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Ανδρέας Πετριανίδης, τόνισε πως η πτώση θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά: «Για φέτος οι πωλήσεις των καυσίμων υπολογίζονται να κινηθούν πτωτικά σε διψήφιο ποσοστιαίο αριθμό. 

Για τη μεν βενζίνη στο 10% περίπου, για το δε πετρέλαιο κίνησης στο 12-13%, κάτι που όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς εξαιτίας του λαθρεμπορίου που υπάρχει στο πετρέλαιο. Το λαθρεμπόριο μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε μόνο με την εξίσωση του φόρου. Να σας αναφέρω ότι το ποσοστό νοθείας πετρελαίου αγγίζει το 17%, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους». 

Ο κος Πετριανίδης αναφέρθηκε και στο 2012, κάνοντας πρόβλεψη ότι η πτώση θα συνεχιστεί, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά θα κινηθεί με τους ίδιους πτωτικούς ρυθμούς. Εάν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, αφού η ζήτηση των καυσίμων μεταφράζεται σε τάση ανάπτυξης όπως η βιομηχανία, τα ξενοδοχεία κ.λπ.».

 O πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μ. Κιούσης, ο οποίος ενδεικτικά ανέφερε ότι στο Νευροκόπι Δράμας, πέρυσι, 650 νοικοκυριά είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης, την ώρα που φέτος οι παραγγελίες ανέρχονται στις 10.

Παράνομη υλοτομία λόγω κρίσης

Λόγω της γενικότερης κατάστασης, παρατηρήθηκε διόγκωση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας σε όλη την επικράτεια. Πολίτες που προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου, έχουν προχωρήσει σε ένα άνευ προηγουμένου «πλιάτσικο» των δασών.

Το δάσος του Χορτιάτη στην Κεντρική Μακεδονία δέχεται τους περισσότερους παράνομους υλοτόμους. Από τον Αύγουστο, οι καταγγελίες, αλλά και οι συλλήψεις έχουν… ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!
Οι δασάρχες επισημαίνουν ότι συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στα καυσόξυλα, σαν μία φτηνή μέθοδο για να ζεσταθούν, αυξάνεται διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου