Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Βαθύτερα στο μάτι του κυκλώνα και το Βέλγιο


   Η εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου από ΑΑ σε ΑΑ+. Αιτία της υποβάθμισης είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη συνεχόμενη αύξηση του χρέους, που θεωρείται ήδη υψηλή. Επιπλέον, άλλαξε την προοπτική της οικονομίας σε «αρνητική», γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κι επιπλέον υποβάθμιση!

Οι αγορές έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στην οικονομία της χώρας, τη στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικά κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2010! Το Βέλγιο φαντάζει ανοχύρωτο από πολιτικής απόψεως, καθώς το χρέος έφτασε αισίως στο 94% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέα μειώνεται όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και με τις χώρες που αποτελούν εμπορικοί εταίροι – κλειδιά.
Αυτή η κατάσταση σήμανε συναγερμό στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις ξεκίνησαν διαδικασίες διαλόγου για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι οι επιθέσεις κατά του Ευρώ μπορεί να θέσουν τη χώρα σε επισφαλέστερη θέση, εντείνοντας την πανευρωπαϊκή ανησυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου