Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Με το βλέμμα στα κοιτάσματα


 


  • Στην αξιοποίηση του κοιτάσματος χαλκού και χρυσού στο Κιλκίς, η αξία του οποίου κυμαίνεται μεταξύ 1,7 - 7 δισεκατομμύρια ευρώ, στρέφεται με την προκήρυξη διαγωνισμού η κυβέρνηση
Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κοίτασματος χαλκού και χρυσού στην περιοχή Βάθης Κιλκίς, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, προχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Η αξία του κοιτάσματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται, σύμφωνα πάντα με τις επισημάνσεις του Γιάννη Μανιάτη, η αξία γειτονικού κοιτάσματος στην περιοχή της Ποντοκερασιάς, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του ΙΓΜΕ.
Ερωτηθείς στο Συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη" του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής της ΔΕΗ, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και όλοι οφείλουν να υπακούν στους νόμους.
Ανέφερε δε στην ομιλία του ότι οι φωνασκούντες σήμερα υποστηρίζουν μια πολιτική που οδηγεί σε περισσότερα ελλείμματα και χρέη, καθώς και ότι πρέπει να πάψουμε να αποτελούμε τη χώρα του "υπαρκτού σουρρεαλισμού".
Ο υφυπουργός παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης στις οποίες περιλαμβάνονται:
* Η απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας.
* Η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ και συμφωνίες ανταλλαγής ενέργειας. Οι οριστικές αποφάσεις, για τις μονάδες που θα πουληθούν με διεθνή διαγωνισμό, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
* Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκωλο και τα Ιωάννινα.
* Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.
* Η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, η ισχύς των οποίων διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
* Η προώθηση του σχεδίου Ήλιος για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
* Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
* Η εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σ. Καλαφάτης, πρότεινε σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας ενώ αναφορικά με την ενεργειακή διπλωματία τόνισε ότι η επιθετική ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Ζήτησε επίσης την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία.
Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Γ. Δεσύπρης, επεσήμανε ότι διαμορφώνεται ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων στην αγορά ενέργειας, συμβατών με τα ισχύοντα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
"Σήμερα δεν συζητάμε πλέον για μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες παραμένουν στα συρτάρια. Ωστόσο, η ελπίδα για ανάκαμψη είναι εντοπισμένη στο χώρο της ενέργειας", σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου