Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αθλιότητες Γκιούλ: "Μια μισή χώρα (Κύπρος) θα ηγηθεί μιας άθλιας ένωσης (ΕΕ)".



Κωνσταντινούπολη: Με σκληρά λόγια καταφέρθηκε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε δηλώσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Όπως μεταδίδουν τουρκικές εφημερίδες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γκιουλ, αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι «μια μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ένωσης».

Υποστήριξε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας του έχει αντίκτυπο στο όνομα και στη φήμη της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

«Τώρα αυτή η μισή χώρα (Κύπρος), αυτή η ημιτελής χώρα θα αναλάβει την προεδρία, θα είναι μια ελλιπής προεδρία μιας άθλιας Ένωσης και αυτό ακριβώς είπα στους αρμόδιους της ΕΕ», ανέφερε επί λέξει ο κ. Γκιουλ, σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Akşam».

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας η Τουρκία θα κρατήσει μια στάση που θα δίδει το νόημα της διαμαρτυρίας, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι σχετικές ανακοινώσεις επί του θέματος έχουν ήδη γίνει από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Με την Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ελληνοκυπρίων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Star Kibris», ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά από τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι συζήτησαν και τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ως δύο εγγυήτριες χώρες στηρίζουν τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εάν η ΕΕ δεν επιδείξει ισχυρή βούληση, είναι αδύνατο να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού, λόγω της «απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, «παρά το γεγονός ότι απέρριψε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΕ».

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ σε μια κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της Ευρώπης. Για αυτό το λόγο πρέπει να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές όπως επιδείξουν καλή θέληση για την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η επίσκεψη Γκιουλ σημειώνεται 23 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη Βρετανία.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή στην πρώτη της αντίδραση για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε ύβρεις τις απειλές προς τους θεσμούς της ΕΕ και τις χώρες μέλη.

Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δηλώσεις Γκιουλ θα πρέπει να αφυπνίσουν τους πάντες στην Ένωση και ιδιαίτερα τους φίλους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και κράτη μέλη που δυστυχώς φορούν παρωπίδες και ενθαρρύνουν την κατοχική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου