Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ασκήσεις πολέμου της ρωσικής αρμάδας στη θάλασσα του Barents...



Με πολύ υψηλή ένταση - κατά τους στρατιωτικούς παρατηρητές της θάλασσας του Barents, κυρίως Νορβηγούς, "ανεξήγητα εντατικές σα να πρόκειται να εμπλακεί σε επιχειρήσεις" -  και με δεκάδες απογειώσεις των μαχητικών Su-33 και Su-25, αλλά και των ελικοπτέρων η Ομάδα Μάχης Αεροπλανοφόρου, η περίφημη αρμάδα του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov", όπως είναι το πλήρες όνομα του σκάφους  ασκείται αυτές τις ημέρες στην θάλασσα Barents πριν από την καθοδο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί το πλοίο και τα σκάφη που το συνοδεύουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στην Α.Μεσόγειο και εκτιμάται ότι από τις άμεσες προτεραιότητες της ρωσικής δύναμης θα είναι και η Συρία λόγω των γνωστών εξελίξεων στην αραβική χώρα αλλά και των συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή.
Η Ρωσία αυτή την στιγμή στην Μεσόγειο έχει μία και μοναδική βάση στην Ταρτούς της Συρίας, όπου ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία μια τεράστια ναυτική βάση εντός του 2012. Αν πέσει το συριακό καθεστώς ή αν γίνει ανώμαλη διαδοχή του Άσσαντ, μένει χωρίς βάση στην Μεσόγειο. Εκτός αυτού, η Συρία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες των ρωσικών οπλικών συστημάτων και μετά την απώλεια των 4 δισ. ευρώ της Λιβύης, το κτύπημα για την ρωσική αμυντική βιομηχανία θα είναι ισχυρό, αν απωλεστεί και η αγορά της Συρίας.
Πάντως, η αρμάδα έχει στο πρόγραμμα "επίσκεψης" και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου η Gazprom διεκδικεί δύο "Οικόπεδα" και βέβαια στο Αιγαίο...

Το αεροπλανοφόρο μαζί με τα πλοία που συνιστούν την ομάδα κρούσης του ασκούνται επί του παρόντος βόρεια του λιμανιού του Murmnsk ολοκληρώνοντας τον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί πριν από το ταξίδι της αρμάδας των έξι πολεμικών προς τα νότια στην μεγαλύτερη κάθοδο σκαφών της Ρωσίας προς την Μεσόγειο από την εποχή του "ψυχρού πολέμου".
Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός συνολικού προγράμματος εκπαίδευσης των πληρωμάτων των πλοίων το οποίο ξεκίνησε με ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν επι των πλοίων την χρονική περίοδο που αυτά βρίσκονταν στις βάσεις τους.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της αρμάδας περιλαμβάνει δοκιμές των οπλικών συστημάτων των πλοίων, βελτίωση της απόδοσης των πληρωμάτων υπό δυσμενής συνθήκες, τις δυνατότητες που έχει το αεροπλανοφόρο σε αρθμό αποπροσγειώσεων, ασκήσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών μετά από εχθρικό πλήγμα κλπ.
Ειδικά για το προσωπικό το αεροπλανοφόρου το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις ταχείας φόρτωσης-εκφόρτωσης όπλων αεροσκαφών. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι το Admiral Kuznetsov πέτυχε ήδη ρυθμό 114 αποπροσγειώσεων σε μία ημέραστο αεροπλανοφόρο. Υπενθυμίζεται ότι το Kuznetsov διαθέτει αριθμό αεροσκαφών Su-33 και Su-25UTG και αριθμό ελικοπτέρων Kamov.
Μαζί με το αεροπλανοφόρο έρχονται και τέσσερα συνοδά σκάφη (αντιτορπιλικά, φρεγάτες) και ένα σκάφος υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου