Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Γιατί κατεβαίνουν οι Ρώσοι στη Μεσόγειο;Μια ψύχραιμη ανάλυση


Με αφορμή ένα κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και προσπαθεί να ερμηνεύσει την κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης,δίνει τη δική του εξήγηση. Το κείμενο που κυκλοφορεί στο δαδίκτυο επιχειρεί να συνδέσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με το “παιχνίδι” που παίζεται στην Αρκτική,μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για σε ποιον ανήκει τι.

Ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης με το άρθρο του έχει μια σαφώς πιο ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος. Διαβάστε το:

Το παρακάτω μήνυμα το πήρα από αρκετές μεριές αλλά γενικά δεν έδωσα σημασία, παρόλο που από την πρώτη ματιά κάποια πράγματα φαίνεται να μην κολλάνε. Επειδή προβλέπω να συνεχιστεί η αποστολή του είπα να κάνω 2-3 σχόλια απλής λογικής.
Δεν μπορώ να ελέγξω την αλήθεια κάποιων σημείων, μπορώ όμως να προβώ σε κάποιες τοποθετήσεις και διορθώσεις:

1.    Είναι λάθος ότι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)  δεν την υπέγραψαν μόνο οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:
·         Την υπέγραψαν αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει: Afghanistan, Bhutan, Burundi, Cambodia, Central African Republic, Colombia, El Salvador, Ethiopia, Iran, Democratic People's Republic of Korea, Libya, Liechtenstein, Niger, Rwanda, Swaziland, United Arab Emirates, United States.
·         Δεν την υπέγραψαν: Andorra, Azerbaijan, Ecuado, Eritrea, Israel, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Peru, San Marino, South Sudan, Syria, Tajikistan, Timor-Leste, Turkey, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela (μεταξύ των οποίων κάποιες βέβαια… δεν έχουν θάλασσα!).

2.    Σχετικά με την υφαλογραμμή (υποθαλάσσια οροσειρά):
·         Στον χάρτη που επισυνάπτω φαίνονται οι ενδεχόμενες εθνικές διεκδικήσεις των 6 παράκτιων χωρών, δηλαδή οι πέραν της ΑΟΖ (δηλ. 200 μίλλια από την ακτή) που έχει ορίσει η κάθε χώρα του αρκτικού κύκλου. Φαίνεται ότι η εγγύτερη προς τον Πόλο είναι η Γροιλανδία (Δανία) η οποία φυσικά απέχει από τη Ρωσία αρκετές χιλιάδες μίλια, στην απέναντι πλευρά της Αρκτικής.



· Πέραν των ορίων της ρωσικής ΑΟΖ (εντός της κίτρινης περιοχής) εκτείνονται δύο υφαλογραμμές (γεωλογικές συνέχειες ή επεκτάσεις): η Lomonosov  και η Mendeleyev. Τα περί «γεωλογικής συνέχειας» (geological extention) αναφέρονται στο πάνω δεξιά πλαίσιο του χάρτη. Η Lomonosov πράγματι εκτείνεται πολύ πέραν της ρωσικής ΑΟΖ προς την Γροιλανδία (στα όρια της ΑΟΖ της Γροιλανδίας). Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρωσία, εφόσον αποδείξει ότι η υφογραμμή αποτελεί γεωλογική συνέχεια του εδάφους της, μπορεί να προβεί σε εκμετάλλευση πόρων. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί και θεωρώ ότι θα υπάρξει στην επόμενη δεκαετία μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών της Αρκτικής.

·         Σημειώνεται επίσης στον χάρτη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει δηλώσεις για τα όριά της στην Αρκτική μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Σημειώνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν σχετική δήλωση διότι δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση UNCLOS.

·         Συμπέρασμα: όλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Τους βλέπω να «τραβιούνται» αρκετά χρόνια στο Δικαστήριο της Χάγης, κλπ. Τοσούτω μάλλον που η τήξη των πάγων αναμένεται να δημιουργήσει νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στις επόμενες δεκαετίες. (Δείτε σχετικό άρθρο μου στο επόμενο τέυχος –Δεκ 2011- της ΑΜΥΝΑΣ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, με τίτλο: «Τήξη των πάγων: αναμένοντας το άνοιγμα της Αρκτικής»)
3.    Τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Το στόλο που κατεβάζει η Ρωσία, την παλληκαριά της Κύπρου για την ΑΟΖ, το ότι η Τουρκία… τρελλάθηκε, τα περί Ισραήλ. Κάνω απλά 2-3 σκέψεις:

·         Μας ευχαριστεί το όλο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ (μακάρι και η Ελλάδα να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών-ενεργειακών πόρων), αλλά δεν χρειάζονται οι υπερβολές περί ηρωϊκής και περήφανης στάσης της Κύπρου. Ειδικά η παρούσα διακυβέρνηση δεν έχει δείξει καμιά δυναμική στάση σε κύρια θέματα όπως η λύση του εθνικού προβλήματος (ένας ήταν ο ΤΑΣΣΟΣ…). Να μη ξεχνάμε επίσης τις ευθύνες της και τη ευθυνόβοβη στάση της στην περίπτωση της πρόσφατης έκρηξης. Είναι δυνατόν να συγκέντρωσε όλη τη… μαγκιά της στην ΑΟΖ; Η άποψή μου είναι ότι έτυχε αυτή τη χρονική στιγμή να συμπέσουν τα συμφέροντά της (μας το δίδαξε ο μέγας Θουκυδίδης…!) με εκείνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αυτοί της καθορίζουν τι θα κάνει, που θα δώσει άδειες ερευνών και εξόρρυξης, κλπ. Αν ήταν διαφορετικά και της έλεγαν να το… βουλώσει και να μη κάνει τίποτε, απλά θα το βούλωνε και δεν θα έκανε τίποτε. Πιστεύει κανείς ότι ο Χριστόφιας θα το έπαιζε… τσαμπουκάς στον Ομπάμα;

·         Η παρουσία των Ρώσων στη Μεσόγειο είναι παλιά υπόθεση. Απλά για μια 15ετία (1990-2005) περίπου, λόγω εσωτερικών και οικονομικών προβλημάτων είχαν αποσυρθεί. Ήδη ξαναεμφανίσθηκαν. Και καλά κάνουν. Φυσικά έχουν γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και θέλουν να είναι παρόντες. Αυτό κάνουν τουλάχιστον από την περίοδο της ελληνικής επαναστάσεως του 1821!


·         Όσο για το αεροπλανοφόρο (το «Χιλιάρμενο» που λένε κάποιοι δικοί μας, ακόμη και κάποιοι… μοναχοί (!!!) που θα «πάρει την Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους και την χαρίσει στην Ελλάδα» – το λένε άλλωστε και… οι προφητείες!), ας μην υπερβάλλουμε. Ένα πλοίο των 25 αεροσκαφών, σχετικά παλιό, και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας. Στα μέτρα περίπου του Σαρλ ντε Γκωλ της Γαλλίας. Αρκεί να σκεφθούμε τα 10 (+3 υπό κατασκευή) των ΗΠΑ, με 80-90 αεροσκάφη το καθένα - κάποια απ’ αυτά πυρηνοκίνητα; Απλά για να είμαστε προσγειωμένοι.

Αυτά σαν μια πρώτη ματιά του θέματος.
Γιάννης Παρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου